Hlavní obsah

Nahota, drogy nebo chlast. Česká pop-music s tím příliš nepracuje

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se česká pop-music krčí na malém území ve střední části Evropy a mnohokrát už prokázala – naposledy při trpkých účastech na soutěžích Eurosong – že není schopna konkurovat v podstatě nikomu, z tradičních bašt k nám přicházejí leckdy slušné skladby, šum cvrkotu i to, co v posledních letech cirkusem pop-music hýbe, a sice skandály.

Foto: Sony Music

Miley Cyrus

Článek

V jejich „výrobě“ jsou naši umělci katastrofálně neschopní, dokonce k nim mají tak odtažitý vztah, že šťavnaté příhody, které k nám pronikají ze světa, nejsou schopni ani komentovat.

Považte. Mladičká zpěvačka Miley Cyrusová předstírala při předávání evropských cen MTV v Amsterdamu anální sex, následně se v klipu Wrecking Ball svlékla do naha (čímž historicky následovala Lady Gaga, Britney Spearsovou, Alanis Morissetteovou či Lisu Stansfieldovou).

Při předávání cen YouTube zpěvák skupiny Arcade Fire přišel nezván na pódium, všem řekl, že s prvenstvím písně zpěvačky Taylor Swiftové nesouhlasí a ostentativně upustil zapnutý mikrofon na zem. Justin Bieber si zase při koncertu v Argentině kopl do argentinské vlajky a jinde močil na veřejnosti a ještě si to natáčel na mobil, a takový Robin Thicke získal titul „sexista roku“, protože v jednom jeho videoklipu účinkují nahé modelky a byl to on, kdo stál za Miley Cyrusovou, když byla na pódiu v Amsterdamu v hlubokém předklonu.

Diskvalifikace Řezníka a únos Ivety Bartošové

A doma? Největšími tuzemskými skandály byly kauza kolem diskvalifikace rapera Řezníka v jedné kategorii Českého slavíka, letní únos Ivety Bartošové, který ale nijak nesouvisel s její pěveckou dovedností, či oznámení Daniela Landy, že už není Žito 44, ale zase Daniel Landa. Samir Hauser ze skupiny Vanessa pak šňupal v přímém přenosu bílý prášek.

Netvrdím, že by se česká pop-music výrazněji přiblížila světu, kdyby přinesla razantnější skandály než dosud, jsem ale přesvědčen, že by pro našince alespoň byla zábavnější.

Považte, jak vzrušující by bylo, kdyby Karel Gott seřezal dotěrného fotografa za to, že mu hlídkuje v křoví u domu, kdyby Lucie Bílá vášnivě líbala ve svém novém videoklipu Ewu Farnou celé dvě minuty, kdyby všichni ze skupiny Kabát hulili před šedesáti tisíci diváky v září na pražském Vypichu jointy a nabízeli jim je za dvacet korun za kus, kdyby se Michal David během show na pódiu tak opil, že by spadl na diváky v první řadě a rozpatlal jim make-up, nebo kdyby se kterákoli z mladých zpěvaček namísto natáčení klipů u kmene stromu nebo u vody svlékla do naha, pádila chuchelským závodištěm a hopsala přes překážky.

Těžko dnes totiž zabránit tomu, že celá pop-music je mimo jiné blyštivé divadelní představení utkané z kapitol, v nichž se vymýšlejí piškuntálie kvůli tomu, aby ten příběh, když už nenese kvalitu, aspoň nebyl nuda.

Reklama

Výběr článků

Načítám