Hlavní obsah

RECENZE: Black Sabbath mají zase radost z hudby

Novinky, Stanislav Dvořák

Živé DVD Live...Gathered in their Masses z australského Melbourne vydali obnovení Black Sabbath. Největší metaloví dinosauři v dějinách se odpíchli ode dna a po desítkách let zase září radostí z hudby.

Foto: Universal Music

Black Sabbath se letos představili i v Praze.

Článek

Skupina Black Sabbath, to je spojení velkých a hodně problematických osobností. Prošla tolika krizemi, že se o tom dají psát knihy, nenávist mezi Ozzym Osbournem a kytaristou Tonym Iommim byla svého času legendární. Letos ovšem Black Sabbath, byť bez původního bubeníka, zase objeli svět a přehrávali své staré hity, které patří do zlatého fondu rocku.

Ozzy na DVD vypadá svěže, hýbe se svěže a užívá si svůj velký návrat. Ani nezpívá moc falešně, jak u něj bývalo zvykem. I z Iommiho tváře lze vyčíst velkou radost, že se to všechno povedlo. Usmívá se a seká své zbožňované riffy z písní War Pigs, Snowblind, N.I.B., Iron Man, Children of the Grave, Sabbath Bloody Sabbath a Into the Void.

Vrcholem hodinu a třičtvrtě trvajícího koncertu se stal monumentální hit Paranoid - rychlý, tvrdý, nezapomenutelný. A divoce poskakující Osbourne byl v té chvíli až dojemný.

Většina repertoáru pochází ze sedmdesátých let - s tím se nedá nic dělat, větší hity už Ozzy a jeho parta ani nemůžou natočit. Po Jacksonovi byste také nechtěli, aby překonal Thriller. Black Sabbath překonali hlavně obrovskou horu problémů včetně nemocí a v roce 2013 jsou schopni slušně přehrát své staré desky, což je malý zázrak.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám