Hlavní obsah

Rarity Beatles se objevily na iTunes kvůli prodloužení autorských práv

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internetovém hudebním portálu iTunes se objevily raritní verze písniček liverpoolské skupiny Beatles. Celkem devětapadesát dosud nezveřejněných nahrávek vyšlo jako dvojalbum pod názvem The Beatles Bootleg Recordings a čítá patnáct studiových nahrávek, dvě demo verze a dvaačtyřicet živě provedených skladeb pro stanici BBC z roku 1963.

Foto: ČTK

Skupina Beatles prožívala dobu největší slávy v první polovině šedesátých let.

Článek

Nahrávky se na iTunes poprvé objevily v úterý ráno, a to pouze na malou chvíli. Potom ze serveru zmizely, načež se v médiích objevila informace o tom, že šlo o účelový krok.

Platí totiž, že krátkodobé zveřejnění nahrávek pomáhá prodloužení vlastnických práv. Podle zákonů Evropské unie platí u nezveřejněných nahrávek pouze 50 let od jejich vytvoření, zatímco u nahrávek v mezičase zveřejněných trvají autorská práva sedmdesát let. A jestliže nahrávky vznikly v roce 1963 a nebyly dosud zveřejněny, je konec letošního roku na tento krok poslední dobrou příležitostí.

Vydávání raritních a původně nezveřejněných písní za účelem prodloužení vlastnických práv na ně není nic neobvyklého. Podobnou věc udělal v loňském roce například Bob Dylan. Pokud by držitel autorských práv tyto písně nevydal do konce roku, podle autorského zákona by je mohlo vydat jakékoli jiné vydavatelství.

Vydáním nahrávek Beatles na iTunes se pro držitele autorských práv prodlužuje možnost vlastnit je o dalších dvacet let, tedy až do roku 2033.

Aby to ale nebyl pouze účelový krok, v úterý odpoledne se skladby na iTunes opět objevily. Kompilace obsahuje mimo jiné čtyři alternativní verze písně She Loves You, dvě verze skladby From Me To You a mnoho koncertních verzí písně Roll Over Beethoven. Fanoušci se mohou těšit i na akustickou demo verzi písně Bad to Me, kterou napsali John Lennon a Paul McCartney pro formaci Billy J. Kramer with The Dakotas, a také Lennonovu klavírní demo verzi skladby I’m in Love známé od skupiny The Fourmost, pro kterou rovněž psali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám