Hlavní obsah

RECENZE: Třeboňský mistr jako velikán českého malířství

Právo, Peter Kováč

Ve světě i doma obdivované dílo gotického Mistra Třeboňského oltáře, nejslavnější osobnosti českého malířství všech dob, se konečně dočkalo moderního zpracování. Úkolu se ujal renomovaný historik umění Jan Royt, odborník na otázky obsahového poselství středověkého umění.

Foto: Repro monografie

Dílo Mistra Třeboňského oltáře (výřez)

Článek

Jeho text je souhrnem názorů českých i zahraničních odborníků na umělce, jehož jméno pro nás zůstalo zahaleno a utajeno. Přímo v třeboňském klášteře sice působil v roce 1404 malíř Michal, který byl kanovníkem, ale Royt ztotožnění nepovažuje za průkazné, ač Třeboňský mistr měl podle něj k augustiniánům nesmírně blízko.

O původu umělce se vedou mezi odborníky spory. Podle některých vyrostl v Čechách a jako tovaryš se dostal do západní Evropy, podle jiných k nám přišel jako cizinec z oblastí, kde vzkvétalo tzv. franko-vlámské umění, což byly zejména francouzské vévodské dvory.

Royt proto věnoval pozornost vývoji deskové malby ve střední Evropě i ve Francii a v Nizozemí. V otázce geneze umění Třeboňského mistra se nakonec přiklonil k tomu, že umělec vyšel z domácí tradice a stal se největším z malířů tzv. krásného stylu.

Nesilnější částí monografie jsou Roytovy úvahy k ikonografii děl Třeboňského mistra a o možné rekonstrukci oltáře pro klášter v Třeboni. Polemiku vede především s Evou Kolářovou, která přišla s myšlenkou, že Třeboňský oltář je mýtus a ve skutečnosti šlo o dvě různá díla. Royt se drží staré hypotézy Josefa Cibulky o jednom velkém celku s mnoha deskovými obrazy s tím, že nápady svého předchůdce upravuje a doplňuje.

Kniha nabízí kvalitní celostránkové barevné reprodukce. Škoda jen, že chybí více působivých detailů. Užitečným doplňkem je stať restaurátora Adama Pokorného o malířské technice Třeboňského mistra na základě výzkumů laboratoře pražské Národní galerie.

Jan Royt: Mistr Třeboňského oltáře
Karolinum, 292 stran, 620 Kč

Celkové hodnocení 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám