Hlavní obsah

Platíme umělcům 0,14 koruny za přehrání písně, prozradil server Spotify

Novinky, Stanislav Dvořák

Streamovací služby jako např. server Spotify čelí už delší dobu kritice, že interpretům skoro nic neplatí. Brání se tvrzením, že při velkém množství přehrání jsou to docela slušné peníze.

Foto: Profimedia.cz

Streamovat, či kupovat? Mnozí posluchači nejsou ochotni platit za mp3 nic, někteří si ale rádi připlatí.

Článek

Spotify uvádí, že už zaplatilo umělcům více než miliardu dolarů od roku 2008. Jenže to je celková suma pro všechny za pět let. Zpěvák Radiohead Thom Yorke ze stránek stáhnul sólové album The Eraser and Atoms for Peace, protože se mu nelíbí, kolik mu platí. „Nenechte se mást, noví umělci, které objevíte na serveru Spotify, nedostanou zaplaceno,” napsal naštvaný Yorke na Twitteru.

Firma šalamounsky radí, že si mají představit spíše celkový zisk z alba za delší dobu, a ne zanedbatelnou částku za jedno přehrání písničky. A dodává, že si nechává jen 30% z peněz, které získá za reklamu a od předplatitelů.

„Vždy jsme věřili, že když nabídneme fanouškům lepší zážitek než pirátství, rádi si za to zaplatí. A my zase rádi vyplatíme téměř 70% z těch peněz. Věříme, že je to fér přístup.”

Jenže ani těch 70% se k umělcům nedostane. Platí se totiž vydavatelům hudby, kteří si také uříznou své sousto z už tak malého koláče.

Konečně transparentní

Tim Ingham z magazínu Music Week řekl BBC: „Nejdůležitější je, že server Spotify konečně poprvé zveřejnil transparentní čísla. Skvělá zpráva pro umělce v éře, kdy potřebují data, stejně jako popularitu.”

Podle údajů firmy si nezávislé album neznámé skupiny na stránkách může vydělat asi 3300 dolarů za měsíc a deska globální komerční superhvězdy vydělá cca 425 000 dolarů za měsíc. V současnosti má služba 6 miliónů předplatitelů.

Podle Inghama částka kolem 0,14 korun není tak hrozná. Streamování není jednorázová záležitost, protože přehrání mohou být i milióny a jde o dlouhodobý příjem.

Reklama

Výběr článků

Načítám