Hlavní obsah

Mezi předběžnými návrhy na oscarové nominace Armstrong i Pussy Riot

Novinky, Stanislav Dvořák

Oscarová akademie zveřejnila předběžný seznam patnácti dokumentárních filmů, ze kterých se budou v lednu vybírat nominace na nejznámější filmové ceny.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Členky Pussy Riot (postupně zleva) Marija Aljochinová, Jekatěrina Samucevičová a Naděžda Tolokonnikovová u moskevského soudu

Článek

Seznam je tematicky velmi pestrý. Najdeme tam třeba dokument The Armstrong Lie o slavném cyklistovi Armstrongovi, který byl usvědčen z dopování a nakonec musel vrátit své poháry a medaile. Natáčel se už od roku 2009, kdy Alex Gibney sledoval miláčka veřejnosti Armstronga, jeho triumfy na Tour de France a proslulý boj s rakovinou.

Lidé kolem Armstronga Gibneymu sdělili takové informace, že mu nezbylo než film zásadně přepracovat. Floyd Landis a Tyler Hamilton mluvili o dopingu, začalo vyšetřování a pohádka o americkém hrdinovi se rozpadla.

”Jednoho dne jsem zjistil, že jsem jen ozubené kolečko v PR mašinérii,“ přiznal Gibney listu The Hollywood Reporter v Torontu. „Musel jsem se vrátit a znovu promyslet svou roli a to ten film odlišuje od věcí, které jsem dělal dříve.“

O amerických misionářích v Africe pojednává film God Loves Uganda a další politicky kontroverzní snímek Pussy Riot: A Punk Prayer je o ruské dívčí skupině, která byla za svou činnost odsouzena, což vyvolalo v západním světě velkou pozornost.

Z dalších filmů jde třeba o The Act of Killing, Blackfish, The Crash Reel, Cutie and the Boxer, Dirty Wars, First Cousin Once Removed, Life According to Sam, The Square, Stories We Tell, Tim’s Vermeer, 20 Feet from Stardom a Which Way Is the Front Line from Here? The Life and Time of Tim Hetherington.

Dokumentární odnož akademie teď musí zvolit pět nominací, které budou zveřejněny až 16. ledna 2014. Vyhlášení Oscarů proběhne 2. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám