Hlavní obsah

Obraz české malířky Toyen prodán za deset miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malířka Toyen (1902 až 1980) je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její surrealistické obrazy dodnes působí uhrančivě, je o ně obrovský zájem a prodávají se za horentní sumy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Olej na plátně nazvaný Ztroskotáníse dražil v neděli.

Článek

Obraz Spící, vydražený v roce 2009 za 20 miliónů korun, je pátým nejdráže prodaným obrazem v ČR. V sobotu se její obraz Ztroskotání ve snu prodal za deset miliónů korun a svou cenou se tak zařadil na šesté místo mezi jejími nejdráže prodanými obrazy.

Toyen proslula kromě umění také nekonformními názory. Odmítla civilní jméno Marie Čermínová, zrušila své rodinné vazby, popřela tradiční ženskou roli, chodila oblékaná do mužských šatů, a také sympatizovala s anarchistickým hnutím.

O jejím mládí toho není mnoho známo. Narodila se 21. září 1902, v šestnácti se rozešla s rodinou a studovala UMPRUM. Malovat začala kolem roku 1922. V témže roce se na ostrově Korčula seznámila se surrealistou Jindřichem Štýrským a o rok později se z ní stala Toyen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám