Hlavní obsah

Skončila Sanitka, romantický seriál s akční tváří

Právo, Eva Zajíčková

Třináctidílný seriál Sanitka 2, navazující na legendární předchůdkyni z 80. let, který v pátek skončil, měl být největší diváckou atrakcí tohoto podzimu. A skutečně – vyhledávalo ho 1,2 až 1,5 miliónu lidí, což je na dnešním televizním trhu solidní ohlas, a v pátek vytrvale držel pozici nejsledovanějšího pořadu.

Foto: ČT 1

Ze seriálu Sanitka 2

Článek

Jenže neproměnil všechny šance, které měl. Setkaly se v něm totiž tři rozdílné vypravěčské světy, a ne vždy se dařilo z nich vytvořit sourodý celek.

Autor původní Sanitky Jiří Hubač před pokračováním Sanitky celé roky varoval. Pokud přece jen někdy připouštěl, rozhodně neřešit vztahy, jen profesi. Seriál podle scénáře jeho syna Ivana sice na profesní linii vsadil a režisér Filip Renč se v ní hned zabydlel, ale kdoví proč se v ČT rozhodli dát velký prostor i vztahům a vedle té věcné a akční vést zároveň i silnou linku sentimentální, která naopak míří k usedlým zahraničním ságám 90. let.

K nim však právě Renč nijak netíhne – a ani snad nebylo možné ho z něčeho podobného kdy podezírat. Blíž realitě i dnešku se v téhle rovině seriál obrací jen díky hereckému obsazení – Dagmar Havlová, Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská – a blíž tomuto filmaři třeba ve chvílích, kdy kamera dostane možnost být tím třetím u milostné schůzky.

Režisér sice dělal, co mohl, aby využil všechny příležitosti k akci a dal seriálu filmovou tvář (včetně reflexe 80. let), což se v současné české televizní produkci rovná téměř zjevení, ale bohužel to nestačilo.

Náhoda tu totiž stíhala náhodu a nade vším se klenuly až neuvěřitelné představy o realitě. Namátkou: k prioritám seriózního televizního zpravodajství patří vítání Lékařů bez hranic na letišti a neodkladný rozhovor o výsledcích roční mise.

Bulvární tisk je zase v patách záchranářům, protože titulní stránka si nežádá drby o slavných, ale krev neznámých. O laciné karikatuře Národní galerie a zkrachovalého malíře, který když neprodá jinde, zaklepe se svými obrazy na její dveře, ani nemluvě.

Z této vskutku záhadné nadsázky, která dělá ze seriálu nechtěnou parodii, se tvůrci nevylžou ani pokusem o humor. Zpráva z Kavčích hor bohužel zazněla jasně. Pohodlné scenáristické berličky jsou povoleny, i když pokazí výsledek, který bude stát majlant a spoustu práce.

Naštěstí se ta houkačka pokaždé tak spolehlivě rozezní a kamera se znovu pokusí vytáhnout seriál z téhle úsměvné bryndy.

Sanitka 2
ČT 1, 29. 11., 20 hod., scénář: Ivan Hubač, režie: Filip Renč, hrají: Jaromír Hanzlík, Zlata Adamovská, Dagmar Havlová, Jiří Dvořák, Petr Kostka, Jan Budař a další.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám