Hlavní obsah

Trainspotting vyhrál v anketě o nejoblíbenější skotskou knihu

Novinky, Stanislav Dvořák

Trainspotting Irvina Welshe byl ve Skotsku zvolen nejoblíbenější knihou za posledních padesát let, uvedla BBC. V roce 1996 román celosvětově proslavilo filmové zpracování Dannyho Boylea.

Foto: Profimedia.cz

Popularitu knihy podpořil v 90. letech film Trainspotting.

Článek

Irvin Welsh uvedl, že ho potěšilo, že se dvacet let stará kniha vůbec dostala do žebříčku.

„Nevím, jestli je Trainspotting nejlepší skotská kniha, nejsem ani přesvědčen, že je to má nejlepší kniha. Ale lichotí mi, že jsme na seznamu skvělých knih s úžasnými spisovateli, zvláště když uvážím, že některé brilantní knihy a mí oblíbenci se do žebříčku nedostali.“

Detektivkář Rankin

Na druhém místě je román Lanark (Alasdair Gray) a třetí kniha Black and Blue (Ian Rankin). Gray se nechal slyšet, že žasl, když se se svým prvním románem Lanark umístil lépe než populární autor detektivních příběhů Rankin.

”Jsem si jistý, že o výsledcích se bude přemýšlet a diskutovat, ale hlavně záleží na tom, že ty knihy se stále čtou s vášní. Cítím, že to tak bude i za padesát let,“ dodal Rankin.

Na čtvrtém místě skončila kniha The Bridge spisovatele Iaina Bankse, který nedávno zemřel na rakovinu ve věku 59 let. Jeho žena Adele, kterou si vzal těsně před smrtí, uvedla, že „Iain byl vždy fanouškem svých fanoušků a byl by polichocen jejich podporou a potěšen, že se ocitl v tak skvělé společnosti.“

V anketě hlasovalo 8800 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám