Hlavní obsah

RECENZE: Jagger jako narcistický rockový dinosaurus

Právo, Jan Šída

Mick Jagger a skupina Rolling Stones patří mezi výrazné veličiny světové hudební historie. Zkušený autor Christopher Andersen se ve své knize zaměřil na jejich osudy a Jaggera pasoval do hlavní role. Má už za sebou několik životopisných knih (příběhy Madonny, princezny Diany, Barbry Streisandové), takže ví, co taková práce obnáší. Jagger se ale zdá být i pro něj tvrdým oříškem.

Foto: ČTK

Jagger stojí včele Rolling Stones od začátku.

Článek

Jak tedy pojmout životní osud člověka, jehož doprovázejí většinou sexuální aféry s ženami i muži? Jak vykreslit „velkého“ Micka zajímavě a přitom nesklouznout do bahna bulváru? Andersen zvolil klasickou životopisnou vyprávěcí formu.

A tak se čtenář na každé stránce prokousává množstvím informací často lechtivého charakteru, jenže postupem času otupí a nudí se. Autora nenapadlo oživit suchopárný děj například rozhovory s osobnostmi, které by události popsaly z druhé strany. To by děj bezpochyby zdynamizovalo i prodchlo jistou formou autenticity. Jednolitý text tempo brzdí a ubírá mu na čtivosti.

Na druhou stranu je třeba poznamenat, že osudy Micka Jaggera jsou překvapivě fádní. Bohatství ani sláva zkrátka nezaručují naplněný a smysluplný život. Osobní řidič Keith Badgery mluví o tom, že slavný zpěvák má strach být sám a že jeho sexuální eskapády ho citově nenaplňují. V jiném místě knihy najdeme i přirovnání k psovi, který se neúspěšně honí za vlastní oháňkou.

Českého čtenáře určitě napadne, zda je v knize zmíněna i česká stopa. Vzpomínka na českopolynéskou milenku Janu Rajlichovou jistě není to, na co bychom čekali. A Václav Havel? Ano, ten je v jednom odstavečku zmíněn jako Jaggerův zapálený fanoušek a prezident, který kapelu pozval do země, kde hrála pro 110 tisíc lidí. Aspoň něco.

Jak tedy biografie Micka Jaggera vykresluje? Trochu jako karikaturu, trochu jako ješitného narcise, kterého rozlítila zmínka o jeho malém penisu v pamětech kytaristy skupiny Keitha Richardse. Ale také jako zarputilého umělce, který na sobě stále pracuje, charismatickou osobnost i jako starostlivého otce nebo dědečka.

Co řekne sir Mick autorovi, který mapuje jeho osudy od roku 1969, se lze jen domnívat. Ale sotva bude mluvit o tom, že knihou jeho reputace nijak neutrpěla.

Christopher Andersen: Mick Jagger. Jeho bouřlivý život a šílený génius
Práh, přeložila Háta Kreisinger Komňacká, 351 stran, cena 399 Kč

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám