Hlavní obsah

RECENZE: Secesní umění je krásné do posledního detailu

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Obecním domě mohou milovníci umění obdivovat krásu z dob pradědečků a prababiček. Secese je totiž charakterizována jako krásná epocha a je spojována se životním stylem evropské společnosti přelomu 19. a 20. století.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Secesní umění si libuje i v mírné extravaganci.

Článek

Secese zasahovala do všech oblastí tehdejšího života. Krásné věci člověk nalezl nejen v módě, ale také v designu nábytku, váz, příborů nebo obyčejných reklamních plakátů. Secese je synonymem estetična ve všech jeho formách.

Pražská expozice zahrnuje klenoty ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea. Nalezneme v ní Muchovy plakáty, židle skotského umělce Mackintoshe či návrhy nábytku architekta Jana Kotěry.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Secesní umění klade důraz i na design obyčejné židle.

Nejvýrazněji atakují smysly velké prosklené vitríny plné dobové módy. Ve fantazii před námi najednou začínají defilovat dámy proslulosti a krásy Sarah Bernhardtové, které se vlní v bocích, ovívají vějířem z peří marabu a na kloboucích jim trůní makety opeřených ptáků.

Garde jim dělají kavalíři v elegantních fracích a brokátových vestách. Páry sedí v zahradní restauraci, pijí čokoládu ze šálků ušlechtilých tvarů a kávu míchají stříbrnými lžičkami, zdobenými smyslnou křivkou.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Krásné mohou být i věci každodenní potřeby.

Křivka či ornament fungují jako alfa i omega secese. Jsou dynamické a zároveň erotické. Evokují ženskou ladnost, stejně jako klasické tvary antické amfory, ve kterých jako ve váze voní bílé lilie. Křivku vzývá prohnuté tělo proroka od symbolisty Františka Bílka nebo jemná erotika aktů fotografa Drtikola. To všechno secesní umění zahrnuje.

Vstřebává do sebe všemožné styly a dává jim sjednocující estetický smysl. Secese je spíše duchovní směr než přesně ohraničený umělecký druh se stanovenými pravidly.

Cílem tohoto umění je udělat lidem život krásnější a snesitelnější. Jakýkoli drobný předmět, který bere člověk každý den do ruky, by měl odhalovat svět z té krásnější poloviny.

I při návštěvě výstavy můžeme na chvíli zapomenout na to, co se děje venku.

Secese – Vitální umění 1900
Obecní dům, Praha, do 31. prosince 2015

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám