Hlavní obsah

V Nepálu objevili zbytky nejstarší buddhistické svatyně

Pozůstatky údajně nejstarší buddhistické svatyně na světě našli archeologové v Nepálu. Dřevěná stavba byla vybudována v 6. století před naším letopočtem v místě, které je považováno za Buddhovo rodiště, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Mniši v nepálském Lumbiní (Ilustrační foto)

Článek

Zbytky dřevěné svatyně byly objeveny v prostorách chrámu zasvěceného Buddhově matce Máje v jihonepálské obci Lumbiní. Právě tam se Buddha, vlastním jménem Siddhártha Gautama, v roce 563 před naším letopočtem údajně narodil.

Stáří dřevěné stavby bylo určeno pomocí radiouhlíkové metody, uvedl archeolog Koš Prasád Áčárja, který na vykopávkách poslední tři roky spolupracoval s odborníky z britské Durhamské univerzity. Doposud byl za nejstarší buddhistickou stavbu považován místní sloup vztyčený indickým králem Ašókou s nápisy ze 3. století před naším letopočtem, řekl dále Áčárja. „Tento nález přispívá k chronologii Buddhova života a je zásadní zprávou pro milióny buddhistů z celého světa,” dodal.

„O Buddhově životě je toho známo jen velmi málo. Vychází se pouze z textových zdrojů a z ústní tradice,” uvedl v prohlášení archeolog z Durhamské univerzity Robin Coningham. „Nyní poprvé máme archeologický nález z Lumbiní, který ukazuje, že tam stála budova již v 6. století,” dodal.

Do obce Lumbiní, nacházející se 280 kilometrů jihozápadně od nepálské metropole Káthmándú, proudí každoročně desetitisíce buddhistů. Podle buddhistického podání se Siddhárta již jako mladý muž rozhodl svou obec a rodinu opustit a vydal se meditovat do lesů v Nepálu a Indii, kde dosáhl osvícení.

Reklama

Výběr článků

Načítám