Hlavní obsah

Nominaci na Czech Grand Design má 120 tvůrců či firem

Akademie designu České republiky vyhlásila nominace na ceny Czech Grand Design za rok 2013. Na cenu v některé z osmi kategorií aspiruje 120 autorů, firem či obchodů, sdělila za pořadatele Larisa Blichová.

Foto: archív Lucie Koldové

Loňská vítězka Lucie Koldová.

Článek

Příznivci designu se mohou těšit na tradiční výstavu prvního kola nominací v Národním technickém muzeu. Při zahájení výstavy v lednu 2014 budou vyhlášeni finalisté, vítězové budou oznámeni v březnu.

Designéři soutěží v kategoriích Designér roku, Módní designér roku, Designér šperku roku, Grafický designér roku, Fotograf roku, Výrobce roku, Obchod roku a Objev roku. V letošních nominacích se především objevují stálice soutěže a české designové scény, ale i několik nováčků. Na titul Designér roku tak aspirují třeba Jan Čapek, Lucie Koldová, Olgoj Chorchoj, Jiří Pelcl nebo Rony Plesl, Módním designérem roku může být Monika Drápalová, Jakub Polanka, Liběna Rochová nebo Hana Zárubová.

Výroční Ceny Akademie designu mají za cíl každoročně upozornit veřejnost na mimořádné počiny v oblasti designu. Jsou možností ocenit a medializovat práci konkrétních tvůrců a pomoci široké veřejnosti lépe se orientovat na scéně českého designu.

Loni zvítězili Koldová a Yeffet

Akademie během slavnostního večera vyhlašuje vedle vítězů zmíněných kategorií také osobnost, která vstoupí do Síně slávy, a hlavního vítěze soutěže s titulem Grand designér roku. Tím se stane ten, kdo získal nejvíce hlasů napříč všemi kategoriemi. Dostává kromě ceny, jíž dává podobu loňský laureát, 100 000 korun na vytvoření ceny pro další ročník.

Hlavní cenu v soutěži Czech Grand Design 2012 a titul Grand designér roku získali Lucie Koldová a Dan Yeffet. Zvítězili také v kategorii Designér roku. Porota je ocenila za několik výrobků –za kolekci svítidel Shadows pro firmu Brokis, lavičky Urban Islands (mmcité), zrcadla Iconic Mirror a Private Mirror (La Chance) a lampu Versa (Křehký).

Reklama

Výběr článků

Načítám