Hlavní obsah

Norové točí v Praze seriál o Hitlerově jaderném programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický příběh o tajném německém vývoji jaderné zbraně vylíčí norský televizní seriál The Heavy Water War, který se začal natáčet v Praze. Kristina Hejduková ze společnosti Sirena film ČTK řekla, že z celkového rozpočtu 275 miliónů tu zahraniční filmaři utratí 95 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

Producentem je norská společnost Filmkameratene, koproducenty partneři z Británie, Švédska a Dánska, režisérem Per-Olav Sørensen. Hrají v něm například norští herci Espen Kloumann Høiner, Dennis Storhøi, německý herec Christoph Bach a Philip Torrens s Annou Frielovou z Velké Británie. Frielová má na Česko dobré vzpomínky, neboť ztvárnila v Jakubiskově snímku Bathory hlavní hrdinku.

„V Česku se natáčí zhruba čtyřicet dnů, další záběry vzniknou v Norsku. Seriál bude mít šest dílů,” dodala Hejduková. Inspirací byla jedna z nejúspěšnějších diverzních operací za druhé světové války, při níž byla poškozena vodní elektrárna produkující pro třetí říši takzvanou těžkou vodu, jednu z důležitých složek pro výrobu atomové bomby.

Dilema norského továrníka

Scénář podle Hejdukové kombinuje tři hlavní roviny. Příběh německého vědce, který veden svými ambicemi propůjčil talent k práci pro Hitlera, příběh ředitele firmy Norsk Hydro a jeho morálního dilematu při správě továrny, která je obsazena Němci a podílí se na výrobě těžké vody pro atomovou zbraň. Konečně je příběhem norských a britských vojáků, kteří ve válce hrdinně dávají svůj život v sázku.

„Seriál se natáčí například ve vysočanské Pragovce, v paláci cukrovarníků na Senovážném náměstí, na letišti v Benešově a zámku na Konopišti,” podotkla Hejduková. Natáčení má v Česku trvat do března. V norské televizi se projekt objeví na přelomu let 2014/2015.

Společnost Sirena film byla koproducentem dánského historického eposu s názvem 1864, který tu od dubna do července natáčela dánská společnost Miso Film. Zahraniční filmaři tu utratili zhruba 218 miliónů korun. Spolu s celovečerním hraným filmem vznikal i osmidílný televizní seriál.

Byla i koproducentem dánského celovečerního snímku Královská aféra, oceněného na Berlinale 2012 a nominovaného na Oscara, a podílela se na výpravné norské pohádce režiséra Nilse Gaupa Cesta za vánoční hvězdou. Oba projekty vznikaly v Česku, tvůrci pohádky tu využili i služeb barrandovského fundusu kostýmů a rekvizit. Vloni zajišťovala v Česku natáčení amerického dobrodružného filmu Serena, ve kterém účinkovali například Bradley Cooper a Jennifer Lawrencová.

Reklama

Výběr článků

Načítám