Hlavní obsah

Festival francouzských filmů a krásných žen

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevídané množství mladých i zralých žen nabízí 16. ročník Festivalu francouzských filmů (FFF), který ve čtvrtek začíná v pražských kinech Lucerna, Světozor, CineStar Anděl a ve Francouzském institutu, v brněnské Scale a českobudějovické Kotvě.

Foto: Festival francouzských filmů

Juliette Binocheová

Článek

Zahajovací film Jen 17 režiséra Françoise Ozona má v českém názvu věk ústřední hrdinky, originální název filmu Jeune et jolie zahrnuje i celou její charakteristiku: mladá a krásná. Také talentovaná je modelka Marine Vacthová, kterou si Ozon vybral pro roli dospívající dívky, jež se z vlastní vůle stane prostitutkou, na základě obrovského konkurzu dívek ve věku od 16 do 20 let.

„Marine byla nesmírně jemná a v očích se jí odrážel vnitřní svět
François Ozon

„Hodně jsem je zkoušel,“ řekl Ozon v Cannes, kde film soutěžil, a dodal: „Marine byla nesmírně jemná a v očích se jí odrážel vnitřní svět. Hodně jsme pak spolu nad scénářem mluvili. Neměla filmové zkušenosti, ale je modelka, a to jí pomohlo, zvlášť při nahých scénách. Herečky s nimi mají často problém, stydí se. S Marinou to bylo naprosto svobodné a jednoduché,“ pochválil režisér dívku, jíž mnozí hned předpověděli velkou budoucnost.

V soutěži i v předpremiéře

Film Jen 17 vstoupí do distribuce hned po skončení FFF 28. listopadu stejně jako laureát letošní Zlaté palmy z Cannes, film režiséra Abdellatifa Kechichea Život Adéle. Ten je zároveň jedním z adeptů na cenu v soutěžní sekci Výběr české kritiky.

Kechiche v něm přináší intenzivní studii citového života mladé dívky, která se zamiluje do ženy a prostřednictvím lesbického vztahu objevuje svou sexualitu. Velmi intimní snímek vyniká skvělými hereckými výkony Léy Seydouxové a Adele Exarchopoulosové a uvidíme v něm množství explicitních sexuálních scén, které tu neslouží jako atrakce, ale dokreslují silný, emocemi nabitý vztah.

V prosinci přijdou do kin další tři festivalové filmy. Camille Claudel 1915 s brilantní Juliette Binocheovou v titulní roli sochařky, která byla z popudu své rodiny zavřena do blázince. Film soutěžil na Berlinale a viděli ho (stejně jako Jen 17) diváci karlovarského festivalu.

Z hlavní berlínské soutěže přijíždí i Jeptiška, příběh šestnáctileté Suzanne, kterou poslala rodina v osmnáctém století do kláštera. Dívka s odhodláním v té době nevídaným roky usilovala o to, aby se z nedobrovolného „vězení“ dostala na svobodu. Hraje ji další talentovaná kráska Pauline Étienneová, roli jedné z představených ztvárnila stálice francouzského filmu Isabelle Huppertová.

Celý zástup mladých Francouzek uvidíme ve filmu 17 dívek, který vychází ze skutečné události z roku 2008, kdy se sedmnáct spolužaček z gymnázia zcela nečekaně rozhodlo otěhotnět. Film bude mít v kinech premiéru v lednu příštího roku.

Foto: Festival francouzských filmů

17 dívek, které se rozhodly otěhotnět.

A ještě dvakrát je ústřední postavou soutěžního filmu žena: Valeria Bruni-Tedeschi je režisérkou i představitelkou hlavní role v dalším filmu z canneské hlavní soutěže Zámek v Itálii, příběhu rodiny, která se rozpadá, světa, který končí, i lásky, která začíná. A cenu za nejlepší ženský herecký výkon dostala v Cannes Bérenice Béjo za roli Marie ve filmu Minulost, v němž Asghar Farhadi navazuje na svůj úspěšný snímek Rozchod Nadera a Simin.

Velký závod i Kohlhaas

Ani divačky ovšem nepřijdou na festivalu zkrátka. Postará se o to na jednom z předních míst dánský herec Mads Mikkelsen ve své další roli pořádného chlapa ve filmu Michael Kohlhaas. Jeho hrdina ze šestnáctého století, obchodník s koňmi, se stane obětí nespravedlnosti ze strany vrchnosti. Zbožný a vysoce morální Michael poté postaví armádu a převrátí celou zemi vzhůru nohama, aby se domohl svého práva.

Film Velký závod se odehrává na Tour de France, jejíž vášnivý fanoušek Francois dostane padáka z práce i od ženy. Cyklistický nadšenec se rozhodne splnit si svůj dětský sen: jet Tour de France. Když vyrazí o jeden den dřív před profesionály, mohl by se dostat do Paříže ještě před nimi. François odstartuje a postupně si získává čím dál větší oblibu médií i diváků. Jen Žlutý trikot zuří. François musí být zastaven…

Foto: Festival francouzských filmů

Velký závod

S Moliérem na kole pojede hrdina stejnojmenného filmu Serge. Před třemi lety se rozhodl skoncovat s herectvím a nyní ho kamarád přesvědčuje, aby se vrátil jako Alceste v Moliérově Misantropovi. Serge návrat odmítne, ale něco ho přece jen na scénu táhne…

Taková je tedy pozvánka na několik z 39 celovečerních a devíti krátkometrážních filmů festivalu, který připomene i letošní osmdesátiny Jean-Paula Belmonda uvedením restaurovaného legendárního Muže z Ria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám