Hlavní obsah

Mortazáví nabídne kouzlo íránských bubínků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Íránská hudba je zajímavá nejen nezvyklým mikrotonálním laděním zcela mimo evropské konvence, ale také velmi originálními a podmanivými rytmy. Tuzemskému publiku je v pátek v pražském Rubínu přiblíží Mohammad Réza Mortazáví.

Foto: Rachot

Mohammad Réza Mortazáví

Článek

Mortazáví byl typické zázračné dítě, už od šesti cvičil na buben tonbak a v devíti letech už znal vše, co se od svého učitele mohl dozvědět. O rok později získal na hudební soutěži v Teheránu první cenu. Když mu bylo 22 let, odcestoval do Německa a na festivalu v Rudolstadtu získal cenu Ruth udílenou novým talentům.

Etnomuzikolog Enric Ille z univerzity v německém Halle vysvětluje: „Mortazáví vyčerpal všechny tradiční metody, do blány ťuká nehty, používá prsty jednotlivě i všechny najednou, dlaň, bříška palců, stejně jako klouby. Bubnu se dotýká uprostřed blány, kde vznikají hluboké tóny, na okraji, kde jsou tóny vysoké, bubnuje na dřevěné tělo nástroje. A další zvukový rejstřík ovládá tím, jak mění rychlost.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám