Hlavní obsah

Velký bar malíře Černého se vydražil za sedm miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdražším vydraženým dílem nedělní aukce Galerie Art Praha bylo plátno Karla Černého Velký bar, vyvolávané za 2,2 miliónu korun. Nakonec se aukční kladívko zastavilo u sedmi miliónů, informoval jednatel galerie Vladimír Neubert. K této částce musí vydražitel zaplatit ještě přirážku ve výši dvaceti procent.

Foto: Praha Art Galerie, ČTK

Za Velký bar Karla Černého dražitel zaplatí sedm miliónů korun plus poplatek.

Článek

Aukce v pražském hotelu Hilton nabízela 360 obrazů a soch, z nichž změnilo majitele zhruba 60 procent. Zájemci za ně bez přirážky podle Neuberta zaplatili 22 miliónů korun.

Černého Velký bar je kubisticko-fauvistickou i expresivní malbou, sám autor se na výrazně barevném obraze vymaloval. Tento olej na plátně se tak stal dosud nejdražší Černého malbou na tuzemském aukčním trhu. Rekord dosud držely jeho truchlící Ženy (Plačky) z roku 1945 vyvolávané za 900 000 korun, které přišly majitele na 4,1 miliónu korun včetně provize.

Foto: Praha Art Galerie, ČTK

Za Velký bar Karla Černého dražitel zaplatí sedm miliónů korun plus poplatek.

Zájem i o Zrzavého

Podle Neuberta byl zájem i o olejovou temperu Jana Zrzavého Západ slunce v přístavu z roku 1934. Vyvolávala se za 980 000 korun a dražba skončila na částce 1,3 miliónu korun. Přináší motiv, jímž se Zrzavý v letech 1934 až 1936 zabýval často a pokaždé nově. Právě tento přístav v Camaretu podtrhl jeho umělecké mistrovství, když pokaždé stejný úsek dokázal pojmout jinak.

Obraz Alfonse Muchy Dáma s kožešinou byl vydražen za vyvolávací cenu 980 000 korun. Pochází z roku 1918, kdy vytvářel Slovanskou epopej. Na pozadí se secesním vzorem sedí v malířově oblíbeném křesle půvabná a elegantní žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám