Hlavní obsah

RECENZE: Placebo se vynořovali z rutiny

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští Placebo na Prahu při svém aktuálním turné k albu Loud Like Love nezapomněli. Ve středu večer vystoupili ve vyprodaném Velkém sále Lucerny a odehráli solidní koncert s velmi slušným zvukem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Placebo při vystoupení v Praze

Článek

Oficiálně jsou Placebo pouze trojicí, na pódiu to tak ale nebylo. Vedle zpěváka a kytaristy Briana Molka, multiinstrumentalisty Stefana Olsdala a bubeníka Steva Forresta si rozložili svá fidlátka houslistka a klávesista Fiona Briceová, kytarista Nick Gavrilovic a baskytarista a klávesista Bill Lloyd.

V tomto složení, i za pomoci předtočených fragmentů, dosáhli během vystoupení plného a hutného, přitom dobře čitelného zvuku. Pokud si tedy někdo myslel, že pražskou Lucernu nelze uspokojivě ozvučit, Placebo a jejich technici ho vyvedli z omylu.

Navíc ponechali bohatě znít hlas Briana Molka, který se sice nezdál být jistý úplně ve všech zpívaných pasážích, jeho originalita je však v naléhavosti a jakési naříkavosti, které ve své barvě má. Je to jeden z poznávacích znaků kapely, položka, která nesporně spoluzpůsobila, že Placebo patří ke kapelám s mimořádně věrnými fanoušky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Placebo v pražské Lucerně

Jelikož jsou na turné k rozporuplně přijaté letošní novince Loud Like Love, zasvětili jí velkou část koncertního programu. Z deseti písniček z ní hráli sedm, čímž udělali radost těm, kteří si poslední desku oblíbili. Trochu naopak rozesmutnili příznivce, kteří by nepohrdli více písničkami z prvních čtyř alb.

Ta totiž vytvořila rukopis kapely. Definovala její podmračený kytarový zvuk, výrazný Molkův zpěv i ponuré texty o lásce. Byť se na dalších nahrávkách od uvedené filozofie příliš nevzdálila, výsledek už nemá takové pnutí. Mnohé skladby z posledních tří alb jen kopírují model z úvodních čtyř desek.

Ve své podstatě je to pochopitelné. Proč by tak úspěšná skupina měla měnit rukopis a podobu? Na ploše sedmi desek vydaných v rozpětí sedmnácti let je to ale přece jenom trochu strohé.

S tímto poznáním lze na vystoupení Placebo hledět ze dvou úhlů. Na jednu stranu předvedli přesně to, co se od nich čekalo, včetně neochoty Briana Molka komunikovat s diváky jinak než prostřednictvím písniček. Z druhého úhlu pohledu to byl dobrý rockový koncert formace, která podlehla stylové rutině, ale umí se z ní šikovně vynořovat prostřednictvím melodických linek či použití houslí nebo kláves.

Placebo
Lucerna, Praha, 13. listopadu

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Výběr článků

Načítám