Hlavní obsah

Studie: Přestřelek ve filmech je třikrát více než v 80. letech

Novinky, Stanislav Dvořák

Násilí za použití střelných zbraní se stalo tak běžným, že se jeho množství od roku 1985 ztrojnásobilo i ve filmech schválených pro mládež, tvrdí studie Americké akademie pediatrů.

Foto: Lionsgate

Plakát k filmu The Last Stand

Článek

Střílení bylo minulý rok podle studie dokonce více ve filmech přístupných od 13 let než v těch nepřístupných. Celkové násilí ve filmu se prý od roku 1950 zdvojnásobilo, uvádí studie.

„Násilí prodává,“ řekl BBC jeden z výzkumníků. Spoluautor studie doktor Daniel Romer popsal, že zkoumali v rozmezí let 1950–2012 vždy třicet nejvýnosnějších filmů. Ve všech se nachází 17 695 násilných scén. Ve 396 filmech ze 420 natočených od roku 1985 je násilí (783 případů s použitím střelné zbraně). Jako filmy přístupné od 13 let, které obsahují značné množství násilí se střelnými zbraněmi, uvádí studie např. The Dark Knight, Transformers: Dark of the Moon nebo The Avengers.

Změňte hodnocení

Studie opět potvrzuje velký problém amerického systému přístupnosti filmů, totiž že kvůli sexu dostávají snímky mnohem přísnější hodnocení než kvůli násilí. Daniel Romer doporučil organizaci Motion Picture Association of America (MPAA), aby svůj systém přehodnotila a lépe chránila mladé diváky.

„Rádi bychom tyhle filmy viděli v kategorii R, nebo ať zváží, kolik násilí by měly ukazovat,“ uvedl Romer. Označení R znamená, že film není přístupný pro mladší 17 let bez rodičů.

Média v Americe často viní filmy a videohry z různých masakrů. Např. Wayne LaPierre z organizace National Rifle Association dává vinu za násilí v USA pop kultuře. „Tisíce hudebních videoklipů, a všichni to víte, ukazují život jako vtip, hrají si na vraždy, ukazují vraždu jako způsob života. A ještě mají nervy tomu říkat zábava?“ rozčilil se v jednom rozhovoru.

Na druhou stranu režisér Quentin Tarantino (Pulp Fiction, Kill Bill) už dříve prohlásil, že ho unavuje hájit svoje filmy pokaždé, když USA šokuje nový případ násilí spáchaného střelnou zbraní. Za násilí v novém filmu Django Unchained se nehodlá omlouvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám