Hlavní obsah

Spolek pro Havlovu sochu vyhlásí benefiční soutěž

Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla vyhlásí benefiční soutěž pro mladé umělce. Výtěžek z dražby děl by měl přispět do sbírky na vznik sochy. Tématem soutěže, která bude vyhlášena 17. listopadu, je Vytržení ze systému moci, sdělil předseda spolku Petr Dauš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

„Vytrhnout se ze systému moci, kterému se ostatní podřizují, nebýt zbabělý, není snadné, ale možné to je. Nezávislost, vnitřní svoboda, vnější projevy nadhledu a svědomí vytváří příklad pro ostatní, ale i memento všem, kteří podlehli, neměli dost síly, nebo i těm, kteří z kolaborace s mocí těží a vybírají si své osobní výhody,” popisují pořadatelé ideový záměr soutěže.

Soutěže se mohou zúčastnit umělci ve věku od 15 do 38 let ve třech kategoriích – výtvarné umění, fotografie/multimédia a literatura, soutěží se ve dvou věkových kategoriích a vítěz každé věkové i umělecké kategorie získá 20 000 korun. Termíny soutěže a další údaje jsou na www.Vytrzeni.cz.

Potřebují 150 000

Oceněná díla budou vydražena ve prospěch sbírky Občané sobě, kterou pořádá Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla. Sbírku vyhlásil před rokem, zatím shromáždil dle své webové stránky přibližně 60 000 korun. Podle Dauše je na sochu potřeba asi 150 000 korun. Teprve až se peníze shromáždí, bude socha dokončena a spolek chce zahájit jednání s úřady o umístění sochy. Autorkou sochy je Barbora Daušová, která jí chtěla podle svých slov vzdát Havlovi úctu.

Po smrti prvního českého prezidenta Václava Havla v prosinci roku 2011 se objevilo mnoho iniciativ k uctění jeho památky. Některé nápady se realizovaly, především přejmenování pražského letiště či pojmenování některých veřejných prostranství či institucí po Havlovi. K pomníkům se ale především historikové stavějí skepticky a říkají, že Havla ze všeho nejlépe bude připomínat jeho dílo, které by lidé měli číst, a tak jej činit stále živým.

Ještě do 26. listopadu se mohou přihlásit autoři do soutěže na sochařský portrét Václava Havla, kterou vyhlásilo Sdružení sochařů Čech, Moravy a Slezska. Soutěžní portréty zhodnotí komise, v níž vedle umělců zasednou také třeba bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel, filozof a také Havlův spolupracovník Milan Šimečka, divadelník Andrej Krob, bývalý politik Jan Ruml nebo Oldřich Škácha, který Havla často fotografoval. Sochy budou vystaveny od 3. do 19. prosince v budově Akademie věd na Národní třídě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám