Hlavní obsah

V Německu zajistili další díla zabavená za nacistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Němečtí policisté a kunsthistorici zkoumají 22 obrazů moderního umění, z nichž přinejmenším některé zabavili nacisté. Zajistili je v sobotu v Kornwestheimu ležícím u Stuttgartu. Byly v domě osmdesátiletého švagra Cornelia Gurlitta, v jehož mnichovském bytě bylo nalezeno na 1400 obrazů „zvrhlého umění“ zabavených za nacistů.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Melancholická dívka Ernsta Ludwiga Kirchnera z Gurlittovy sbírky

Článek

Podle místní rozhlasové stanice SWR čtyři obrazy získal od Gurlitta. Švagr není podezřelý z žádného trestného činu. Po vypuknutí skandálu ze strachu sám policii zavolal a vyzval ji, aby si obrazy vzala.

V sobotu francouzský časopis Paris Match otiskl fotografii muže, jenž by mohl být Corneliem Gurlittem, v jehož mnichovském bytě bylo zabaveno přes 1400 obrazů.

Gurlitt byl v posledních týdnech nezvěstný. [celá zpráva]

Německé úřady v úterý vystavily na web 25 ze zabavených obrazů, mj díla expresionistů Otto Dixe a Maxe Liebermanna, Canaletta, Marka Chagalla nebo Henryho Matisse. Jsou na webu magdeburské centrály pro pátrání po kradeném umění www.lostart.de.

Židovské organizace tlačily na brzké zveřejnění obrazů, aby se co nejdříve mohli vypátrat jejich původní majitelé. [celá zpráva]

Vláda současně uvedla, že zřejmě 590 z více než 1400 obrazů mohlo být zabaveno nebo koupeno pod nátlakem „za babku” od židovských sběratelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám