Hlavní obsah

Nová alba: The Beatles, Lady Gaga, Mandrage nebo Imodium

Právo, Jaroslav špulák

Předvánoční nabídka začíná pozvolna co do atraktivnosti gradovat. Na trh se v tomto týdnu dostaly jak vzpomínkové album na liverpoolské The Beatles, tak novinky Lady Gaga, Mandrage, M.I.A. či české skupiny Imodium. S výběrovkami hitů přispěchali Keane, Nickelback, Marie Rottrová nebo The Killers.

Článek

The Beatles: On Air - Live At The BBC Volume 2

Foto: Universal Music

Nová alba

Nové dvojalbum On Air - Live At The BBC Volume 2 mapuje nahrávky The Beatles pro britskou stanici BBC v jejich hudebních začátcích, kdy kapela do svého repertoáru řadila i coververze písní jiných interpretů. Ke slyšení jsou i dialogy muzikantů a samozřejmě řada verzí hitů kapely.

Lady Gaga: Artpop

Foto: Universal Music

Nová alba

Třetí studiové album americké zpěvačky Lady Gaga ukazuje, že není od věci nad současným popem přemýšlet a pokusit se jej inovovat. Lady Gaga k tomu používá jak zvukové stránky své nahrávky, tak další vlivy a samozřejmě i provokace.

Eminem: The Masrhall Mathers LP2

Foto: Universal Music

Nová alba

Povedené nové profilové album amerického rappera Eminema dokazuje, že i v oblasti, v níž se již od devadesátých let pohybuje, lze nadále nacházet dobrá témata a míchat hip-hop s dalšími vlivy. Jedním z vrcholů desky je Eminemův duet s Rihannou nazvaný The Monster.

Mandrage: Siluety

Foto: Universal Music

Nová alba

Čtvrté studiové album plzeňské skupiny Mandrage je dokladem toho, že tato pětice je schopna svou hudbu nadále posunovat. Přibylo více elektronických zvuků, kapela se nedere za hitem za každou cenu, přitom jich na desce několik je. Výrazný posun nastal v textové stránce, kdy je zřejmé, že ubylo bezbřehé vtipkování.

Keane: The Best Of Keane

Foto: Universal Music

Nová alba

Britská skupina Keane ohlásila nedávno pauzu ve své činnosti. Loučí se výběrovým albem, na kterém jsou nejenom její největší hity, ale i dvě nové skladby – Higher Than The Sun a Won’t Be Brokem. Inteligentní pop s pianem a kytarou přinesl řadu úspěšných singlových písniček.

The Killers: Direct Hits

Foto: Universal Music

Nová alba

Americká poprocková kapela The Killers nabízí sérii svých úspěšných písniček. Na posledním turné se ukázalo, že to mezi muzikanty pozitivně nejiskří, a tak kapela nedávno ohlásila, že si dá na nějaký čas ve společné činnosti pohov a uvidí se, co přinese budoucnost. Zpěvák Brandon Flowers už například sdělil, že se chystá natočit svou druhou sólovku.

Nickelback: Best of Volume 1

Foto: Parlophone

Nová alba

Výběrové album kanadské rockové skupiny Nickelback přináší sérii písniček, které se postaraly o následující slávu kapely. Přídomek „Volume 1“ zřejmě znamená, že ze svých více než třiatřiceti singlů bude kapela v budoucnu vybírat dál.

Imodium: Valerie

Foto: Supraphon

Nová alba

Čtvrté studiové album broumovské skupiny Imodium vzniklo pod producentským dohledem Martina Voláka během letošního roku. Rocková čtveřice má čich na zralé melodie, přesvědčuje ale především velmi energickým zvukem i barevností alba. Slabší stránkou jsou texty, v nichž se kapela nedokázala vyhnout několika klišé.

M.I.A.: Matangi

Foto: Universal Music

Nová alba

Od chvíle, kdy v roce 2005 vydala skvěle přijaté debutové album Aural, patří M.I.A. k největším inovátorkám současného středního proudu. Zvuk jejích písniček je tvořen mixem hip-hopu, elektroniky, popu a world music, v textech se pak často objevují politická a sociální témata. Ani na své čtvrtém desce nezvolnila. Její tvorba je nadále barevná a trochu provokativní.

Jake Bugg: Shangri La

Foto: Universal Music

Nová alba

Britský hudební, zpěvák a skladatel patří k moderním písničkářům, kteří dokážou najít k naléhavému textu dobrou melodii a obojí pak prezentovat velmi přesvědčivě. Jeho druhé album v tomto trendu pokračuje. Bugg se představí 1. prosince v pražském Lucerna Music Baru.

Marie Rottrová: Čas motýlů

Foto: Supraphon

Nová alba

Album přináší písničky zpěvačky Marie Rottrové, které pro ni otextoval písničkář Jarek Nohavica. První jeho text, titulní Čas motýlů, nazpívala v polovině sedmdesátých let, ve chvíli, kdy Nohavicova kariéra byla za obzorem další dekády. Vedle následujícího občasného převedení zahraniční předlohy do češtiny šlo především o skladby spřízněných autorů, většinou s kořeny na severní Moravě či ve Slezsku.

OK Band: Újezd (Live 1982)

Foto: Parlophone

Nová alba

Větší část alba přináší záznam z legendárního vystoupení českého elektropopového OK Bandu jako předkapely Pražského výběru v Újezdě nad Lesy v březnu 1982, jednoho z prvních koncertů OK Bandu vůbec. Záznam byl editován a digitálně zremasterován v létě 2013. Album uvádějí dvě novinky - remaky skladeb I've Got My Eye On You a Promiň miláčku, které nejsou na žádném albu skupiny.

Peter Lipa, Milan Lasica: Návštěva po rokoch

Foto: Indies Scope

Nová alba

Slovenská jazzová legenda Peter Lipa natočil album na texty Milana Lasici. Nese název Návštěva po rokoch, jedná se o pokračování platinové nahrávky Lipa spieva Lasicu, po které následovala skvělá nahrávka Lipa 68, jež je také již platinová. Pro aktuální album napsal Lasica čtrnáct textů, které byly základem pro kolekci nových

Jablkoň: Sentimentální Němec

Foto: Indies MG

Nová alba

Nové album Jablkoně se jmenuje Sentimentální Němec (Sentimental German) a obsahuje třináct písní. Jedenáct nových, jednu předělávku (Buď zase chvíli mladá) a úpravu (Polajko – Leoš Janáček Moravská lidová poezie v písních). Žánr by se dal přibližně pojmenovat „balady a pabalady“.

Karel Černoch: Písničky potichu

Foto: Supraphon

Nová alba

Písničkářská deska zesnulého zpěváka Karla Černocha. Podstatnou část si napsal a na kytaru zahrál sám, zbytek pak byl napsán přímo pro něj. Nahrávky jsou z let 1972 až 1990, některé možná zvukově zcela neobstojí, ale všechny platí za výtečné ukázky zpívání muže s obdivuhodným rozsahem a technikou, posvěcené souzněním s texty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám