Hlavní obsah

Třináctý ročník Jazzfestu přivede do Brna Mehldaua i Portera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctý ročník mezinárodního festivalu Jazzfest přivede příští rok do Brna jednoho z nejvlivnějších jazzových pianistů střední generace Brada Mehldaua či žádaného vokalistu Gregoryho Portera. Pořadatelé také plánují část akcí přesunout do nově budovaného klubu Sonocentrum v ulici Veveří.

Foto: Smart Communication

Gregory Porter

Článek

Jazzfest se koná na jaře, časově je letos rozvolněný. Umožňuje tak vystoupení více světových špiček, řekl  novinářům umělecký ředitel akce Vilém Spilka.

„Jak Porter, tak Mehldau jsou umělci, které máme dlouhodobě v hledáčku, a pouze jsme čekali na programovou shodu. Hvězdy z USA jsou opět pilířem našeho programu, ale nezapomeneme ani na domácí špičky a nejlepší jazzmany ze zbytku světa,” uvedl Spilka.

Mehldau vystoupí společně se svým triem 6. března v Janáčkově divadle, Porter 25. května v Sonocentru. Porter začal s jazzem podle Spilky až ve svých 40 letech a patří k nejlepším současným hudebníkům tohoto žánru.

Rozpočet festivalu je 4,5 miliónu korun. Financování je vícezdrojové, přispívá například brněnský magistrát, Jihomoravský kraj a ministerstvo kultury. V Brně se nyní buduje klub Sonocentrum, který bude podle Spilky pro jazzové akce velmi vhodný. Vzniká v ulici Veveří, má tvar vejce a je architektonicky zajímavý. Uvnitř bude místo pro více než 2200 lidí či lávka na pozorování vystoupení seshora.

„Je to hodně luxusní klub, unikátní prostor, co se týče architektury i provozovatele. Zároveň je to otevřený prostor, který není svázaný například jako divadlo,” uvedl Spilka. Klub by měl být hotový v březnu. Jazzfest se každý rok koná také v divadlech, klubech či například v hale Vodova. Vstupenky na jednotlivá vystoupení Jazzfestu si lidé budou moci začít kupovat od pátku 8. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám