Hlavní obsah

RECENZE: V kůži Woodyho Allena

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knížka komiksů V kůži Woodyho Allena potěší hlavně věrné ctitele slavného amerického filmaře, spisovatele a neurotika. U nás neznámé kreslené příběhy začaly vznikat v roce 1975.

Foto: Paseka

V kůži Woodyho Allena

Článek

Výtvarník Stuart Hample se seznámil s Woodym Allenem už v padesátých letech, kdy nesmělý génius vystupoval v prvních malých klubech jako stand up komik a nebyl známý. Hample ho popsal slovy: “Pětadvacetiletý obrýlený zrzek, jehož křídově bílá kůže připomínala žabí břicho“.

Woody byl podle něj nervózní a dělal „hyperinteligentní“, úzkostí prodchnutý humor. K filmu se dostal až později. Když už byl v roce 1975 slavný a měl na kontě kultovní komedie Láska a smrt, Banáni nebo Všechno, co jste se kdy chtěli dozvědět o sexu (ale báli jste se zeptat), Hampla napadlo, že by mohl o něm udělat komiks.

Samotného ho překvapilo, že s tím souhlasil a nabídl mu pomoc s vtipy. Úspěch komiksu se dostavil okamžitě.

Postavička Woodyho Allena v kraťoučkých stripech zažívá existenciální krize, navštěvuje psychoterapii, proklíná rodiče, snaží se seznamovat s dívkami, což se mu pochopitelně vůbec nedaří. Dávka suchého a absurdního humoru, někdy k smíchu, ale často k zamyšlení.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám