Hlavní obsah

Slavný Ennio Morricone vystoupí 9. února v pražské O2 areně

Legendární italský filmový skladatel Ennio Morricone vystoupí 9. února příštího roku v pražské O2 areně. Autor hudby k filmům Tenkrát na Západě či Nespoutaný Django přijede po koncertech v Los Angeles, Moskvě, Kyjevě, Santiagu de Chile, Paříži a Sofii osobně dirigovat symfonický orchestr doplněný o pěvecké sólisty. Zazní všechny filmové hity od spagetti westernů, až po nejnovější skladby, informoval Martin Zvoníček. Vstupenky na koncert v cenách od 1090 do 4990 korun jsou již v prodeji v síti Sazkaticket.

Článek

Morricone, který 10. listopadu oslaví 85. narozeniny, loni zavítal do hostivařských studií v Praze. S Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO) natáčel hudbu k filmu režiséra Giuseppe Tornatoreho The Best Offer. Před českým publikem se v roli dirigenta představil v roce 2011 v beznadějně zaplněné Smetanově síni Obecního domu, kde řídil ČNSO a Český filharmonický sbor Brno. Koncert, na němž uvedl své nejslavnější skladby.

Morricone složil hudbu ke stovkám filmů, spolupracoval se světovými režiséry, jako je Sergio Leone, Paolo Pasolini, Bernardo Bertolucci, Brian De Palma, Roman Polanski, Warren Beatty, Pedro Almodóvar či Quentin Tarantino. Získal desítky ocenění za svoji filmovou hudbu a byl pětkrát nominován na Oscara. Toho dostal v roce 2007 za celoživotní dílo a předával mu ho herec Clint Eastwood.

„Nejsem spojen pouze s jedním žánrem. Mám rád změnu, takže nehrozí, že bych se nudil,” vysvětlil Morricone svoji mnohostrannost, díky které uměl vedle westernů doprovodit atmosféru hororu i psychologického dramatu. V rozhovoru s ČTK před lety uvedl, že se považuje především za skladatele, až poté za dirigenta. „Nejdůležitější pro mne vždy byla metoda, přesnost a samozřejmě láska, tím jsem se vždy řídil,” řekl skladatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám