Hlavní obsah

Rudy Linka: Písně Joni Mitchelové mě provázejí

Právo, Vladimír Říha

Česko-americký jazzový kytarista Rudy Linka přijíždí, aby v úterý v Táboře na začínajícím turné představil nové album. V létě organizuje Bohemia Jazz Fest na náměstích měst, zaujal i návrhem vytvořit na střeše Rudolfina klub.

Foto: Supraphon

Kytarista Rudy Linka natočil v USA již patnácté album.

Článek

V jaké sestavě jste nové album Re:connect natočil?

Skvělí hráči a moji kamarádi, se kterými už hraji mnoho let, Kenny Wollesen na bicí, Larry Grenadier na kontrabas a mladý pianista z New Orleansu Jonathan Batiste. O něm určitě ještě uslyšíme. Je to hvězdná sestava často hrající s Billem Frisellem nebo Patem Methenym, a tak vůbec není jednoduché dát je dohromady na turné. Proto se mnou přijedou basista Dan Fabrikatore a bubeník Norman Edwards, nová hvězda na newyorském jazzovém nebi.

Re:connect je „znovu spojení“. V jakém smyslu?

Až po nahrávání jsem si uvědomil, že neustále něco hudebně spojuji. Noty, aby daly melodii, melodii s harmonií, různé žánry, ale i muzikanty, kteří jsou z různých míst. Do toho patří i festival Bohemia Jazz Fest. Ten mě znovu spojil s rodnou zemí a jsem moc rád, že se tak stalo. Jsem vlastně takové hudební lepidlo.

Skladba By Our Farm je na albu uvedena jako česká lidová. Která to je?

Je to známá lidovka. Hrajeme ji už alespoň čtyři roky a stále v ní nacházíme něco nového. Česky se jmenuje U našeho dvora.

Dvě věci na albu mají vztah k Joni Mitchelové. Proč?

Její hudba mě provází celým životem a myslím, že není zpěvačka, která by se jí dnes rovnala. Její skladby jsou intimní a melodie se nedají oposlouchat. Je opravdový génius a inspirace pro mnoho muzikantů včetně mě. Na albu hrajeme jednu skladbu od ní a jednu pro ni ode mě.

Pokračují vaše aktivity kolem Jazzklubu na střeše Rudolfina a Bohemia Jazz Fest?

Na všem pracuji. Bohemia Jazz Fest bude mít příští rok už 9. ročník a zbývá pak jeden rok na velké výročí, na něž se už připravujeme. Rudolfinum je na pořadu dne a jsem nadšen, kolik významných lidí z kulturní i ekonomické sféry myšlenku podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám