Hlavní obsah

Goncourtovu cenu za literaturu dostal spisovatel Pierre Lemaitre

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní francouzskou Goncourtovu cenu za literaturu obdržel za román Au revoir la-haut (Na shledanou tam nahoře) spisovatel Pierre Lemaitre. Ve stejný den byla udělena další významná literární cena Renaudot, kterou získal autor objemného svazku povídek Naissance (Narození) Yann Moix. Informoval o tom server týdeník Le Nouvel Observateur.

Foto: Thiabult Camus, ČTK/AP

Pierre Lemaitre

Článek

Dvaašedesátiletý Pierre Lemaitre napsal několik thrillerů, které byly přeloženy do více než dvou desítek jazyků. Za svou prvotinu Travail Soigne (Pečlivá práce) získal cenu za první román na knižním festivalu v Cognacu v roce 2006.

Pětačtyřicetiletý Yann Moix, který se zabývá i filmovou režií, zaujal už svou první knihou Jubilations vers le ciel (Jásot k nebi). Za tu dostal v roce 1996 Goncourtovu cenu za první román. Jeho první film Podium z roku 2004, vycházející z jeho stejnojmenného románu, zaznamenal velký komerční úspěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám