Hlavní obsah

Nesnesitelné svatby na Vinohradech

Právo, Radmila Hrdinová

Vinohradský soubor uvádí v pátek 25. října od 19.00 českou premiéru tragikomedie Nesnesitelné svatby (Krum) Hanocha Levina, jednoho z nejznámějších izraelských dramatiků, autora 56 her a kabaretních scénářů.

Foto: Viktor Kronbauer

Lilian Malkina (Matka) a Jan Šťastný (Krum) v inscenaci Nesnesitelné svatby

Článek

Odehrává se na předměstí Tel Avivu a sleduje příběhy obyčejných lidí, jejichž osudy připadají divákům důvěrně známé. Připomínají postavy z pera Karla Poláčka či Bohumila Hrabala, mají své radosti i starosti, lásky, naděje, přání a životní sny jako každý z nás. Levinovi rodiče se z Polska vystěhovali v 30. letech minulého století a autor je díky tomu zabydlen ve středoevropské kultuře.

Ve hře Nesnesitelné svatby Levin nahlíží do životních příběhů mužů, kteří se bojí dospět a současně touží mít postavení a respekt, a žen, kterým se každým dnem vzdaluje dívčí sen o Popelce a princi. Vezmou se nakonec ti, kteří si vzájemně zbyli a dokážou být spolu šťastni? Dočkají se jejich matky vytoužených vnoučat? Vyléčí láska domnělého hypochondra? Udělá jedna ze spolužaček terno v Americe? Promění se ošklivé káčátko v labuť? Napíše vrtkavý snílek Krum svůj tolikrát slibovaný román? Co postava, to nevymyšlený, ale pochopený lidský osud, líčený s emocí, soucitem a současně nadhledem. Příběhy nekonečného seriálu jsou zde v jedné hře, navíc s jemným židovským humorem. V režii Juraje Deáka hrají Jan Šťastný, Pavel Batěk, Václav Svoboda, Lilian Malkina, Andrea Elsnerová aj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám