Hlavní obsah

Producent David Mrnka: Jednal jsem s Formanem i Hollandovou

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Americe žijící český producent David Mrnka (35) by chtěl příští rok začít natáčet film o české političce a oběti justiční vraždy během komunistických procesů v padesátých letech Miladě Horákové. Zatím na něj stále shání peníze, nicméně je v kontaktu se dvěma špičkovými herečkami, kterým nabídne hlavní roli. Napsal scénář a snímek bude i režírovat.

Foto: PRÁVO – Petr Horník

David Mrnka se zúčastnil koncertu Nikagdá nězabuděm na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

Film už chystáte od roku 2008. Myslíte si, že se ho podaří realizovat?

Momentálně potřebujeme sehnat zbytek financí. Zkoušíme to přes server Hithit.cz, který pomáhá získat peníze na umělecké projekty od dobrovolných přispěvatelů. Ta částka, kterou by měl přinést, není tak velká, je to spíš jakási mediální podpora. Další peníze by měly přijít z Evropské unie, České republiky, Ameriky a Austrálie. Dáváme je dohromady jako na nezávislý film. Doufáme, že příští rok začneme točit.

Nezávislý film?

Jde o takzvaný mimostudiový systém. Začal jsem na něm pracovat před pěti lety a tehdy to vypadalo, že bychom ho mohli natočit v koprodukci s jedním filmovým studiem v Los Angeles, kde žiju. Nakonec z toho ale sešlo, protože kvůli finanční krizi všechna menší nezávislá studia v Los Angeles zavřeli.

Kdo by měl Miladu Horákovou ztvárnit?

V praxi to funguje tak, že producent musí mít pohromadě všechny peníze předtím, než udělá nabídku hercům do hlavních rolí. Momentálně finance sbíráme. Jsem nicméně v kontaktu se dvěma herečkami, jedna je z Ameriky a druhá z Británie. Obě vědí, že za nimi s nabídkou přijdu. Když budu mít všechny peníze pohromadě, bude záležet na jejich časovém vytížení a chuti.

O jaké herečky se jedná?

To nemohu prozradit, protože se to nedělá a také by to mohlo zhatit jednání o financích, jež momentálně vedeme. Mohu ale říct, že to jsou herečky, které lidi znají.

Pokud všechno dopadne dobře, kdy a kde byste chtěl film premiérově představit?

To bude hodně záležet na distribuční společnosti. Jednu už máme předběžně dohodnutou, ale opět nemohu prozradit, o kterou se jedná. V ideálním případě bychom film rádi uvedli při nějakém festivalu, přičemž se světovou premiérou počítáme v Praze ve druhé polovině roku 2015.

Kdo je autorem scénáře a kdo bude film režírovat?

Obou těch záležitostí se ujmu já sám. Scénář je už napsaný, pracoval jsem na něm se čtyřmi editory. Pokud jde o režii, vůbec jsem se do ní nehrnul. Vyjednával jsem s lidmi, jako jsou Miloš Forman nebo Agnieszka Hollandová, ale bohužel to nevyšlo, ať už z důvodů časových, nebo finančních. Takže to zbylo na mně.

Představí se ve filmu i čeští herci?

Ano. V příštích týdnech budu rozesílat scénář lidem, které jsem si vybral. Předběžně jsme například dohodnuti s agenty Karla Rodena. Doufám, že bude mít čas. Hudbu k filmu píše také český autor Aleš Březina. Podporoval mě v tom projektu od začátku a věří mu.

Už jste nějaký film natočil?

Nenatočil jsem žádný celovečerní, takže v tomto ohledu to bude má prvotina. Posledních deset let jsem natáčel příspěvky pro světové zpravodajské stanice, jako jsou CNN nebo BBC. A má produkční firma dělala zatím spíš komerční věci.

Říkal jste, že žijete v Los Angeles. Jaká tam byla cesta?

Narodil jsem se v Čechách v obci Blešno. Přes les je vesnice Běleč, ve které se narodil Bohuslav Horák, manžel Milady Horákové. Díky tomu jsem poznal lidi, kteří s nimi byli v kontaktu. V osmnácti letech, po gymnáziu, jsem odešel studovat byznys do Austrálie. Vystudoval jsem pak i filmovou školu a začal jsem své programy prodávat různým společnostem. Později jsem začal tvořit sám a následně jsem celou společnost přestěhoval z Austrálie do Los Angeles. Jsem ale Čech a domů se vracím, jak jen to jde.

Reklama

Výběr článků

Načítám