Hlavní obsah

RECENZE: Jehla v kupce sena je silný příběh v děsivé době

Právo, Jaroslav Špulák

Po smrti prezidenta Juana Peróna a svržení Isabely Perónové, jeho třetí manželky a nástupkyně na prezidentském postu, se na jaře roku 1976 dostala v Argentině k moci vojenská junta.

Foto: Host

Ernesto Mallo: Jehla v kupce sena

Článek

Aby se udržela, obrátila se v následujících osmi letech proti svým obyvatelům a přistupovala k praktikám, které byly později označeny jako špinavá válka. Šlo o státem podporovaná nezákonná zatýkání, zabíjení, únosy a mučení.

V této době má policejní komisař Lascano vyšetřovat vraždu tří lidí. Dva mrtví jsou zjevně oběťmi řádění vojenské junty, pročež objasňování těchto případů nespadá do jeho kompetence. Třetí vražda je ale na první pohled jiná.

Argentinský spisovatel Ernesto Mallo (1948) rozvíjí v knize Jehla v kupce sena příběh, který není jenom vyšetřováním kriminálního případu. Jeho vyprávění je zasazeno do historicky reálné doby, do bolestivých okamžiků země, ve které pokřivené charaktery užívaly moci a překračovaly zákony právem silnějšího.

Foto: Host

Ernesto Mallo je talentovaný argentinský spisovatel.

Mallo zůstal věrný tradici kriminálního žánru. Přirozeně jej ale překročil až do oblasti sociálního dramatu, ve které jde každou chvíli o život a v níž nemají pojmy láska, spravedlnost a právo žádné stabilní ukotvení.

Protože nevypráví příběh chronologicky, nutí posluchače přemýšlet v souvislostech, nutí je pamatovat si vazby a následně pouhými slůvky či náznaky odkrývá spojitosti i pravdu.

Svým strhujícím vyprávěním, které zůstalo na místě díky překladu Simonety Dembické, čtenáře nenechá oddechnout, nedovoluje jim objevovat v příběhu falešné stopy. Je to jakési literární puzzle, které je dlouho spíše zábavou, ale po složení je obrázek nepříjemně hořký.

Spád knihy trochu brzdí přímé řeči, které rezignovaly na odstavce, a tak je možné se v nich při troše nepozornosti ztratit. Přitom jsou pro příběh důležité. Trochu naivně je popsána sexuální scéna komisaře a jeho chráněnkyně Evy, která je přirozeným vyvrcholením jejich jednoznačně intenzivního vztahu.

Ani to však nemění nic na tom, že tenhle detektivní román je znamenitě odvyprávěný příběh z děsivých časů.

Ernesto Mallo: Jehla v kupce sena
Host, překlad Simoneta Dembická, 192 stran, 229 Kč

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám