Hlavní obsah

RECENZE: Domov. Lítost nikomu nepomůže

Právo, Klára Kolářová

Držitelka Nobelovy ceny za literaturu Toni Morrisonová zasadila svou zatím poslední knihu Domov do Ameriky na začátku 50. let, kdy schází ještě pár roků do činů aktivistů Rosy Parksové a Martina Luthera Kinga.

Foto: Nakladatelství Odeon

Toni Morrisonová: Domov

Článek

Hlavní hrdinové novely, sourozenci Frank a Cee, trpí rasovou segregací. On nedojde uznání své země ani poté, co se vrátí z války v Koreji, ona je zmrzačena pokusy šíleného lékaře.

Oba zoufale touží po teplém, útulném místě, které by mohli nazývat domovem. Ten ovšem nenacházejí v Americe, ve svých bydlištích, a dokonce ani ve vzpomínkách na dětství, kdy byli vychováváni nekompromisní babičkou. Potácejí se v nepřehledném, nepřátelském světě, který je tvrdě tlačí na okraj společnosti.

Frank sice nasazoval krk za svou zemi, ale po návratu zjišťuje, že se jeho postavení nezměnilo ani s puncem válečného veterána. Vojáci z druhé světové války vidí korejský konflikt jako nepodstatnou rozmíšku. Frank tam však zažil událost, která převrátila jeho život naruby a s níž se nedokáže vyrovnat ani dlouho po návratu.

Jeho sestra, zaměstnaná u lékaře posedlého šlechtěním lidí, na tom není o nic lépe. Z původně důstojného pracovního místa se totiž vyklube děsivá laboratoř muže, který v ní nevidí nic jiného než zajímavý biologický materiál. Takto zneužitá se později Cee léčí mezi staršími ženami. Ty ji od začátku odmítají litovat – sice nebude schopna mít děti, ale tak snad může dělat v životě něco jiného, ne?

Stejně tak Morrisonová odmítá litovat své postavy. Jiný spisovatel by z podobného příběhu asi vytvořil obžalobu společnosti, ale Morrisonová vidí překážky v životě hrdinů jako příležitosti.

Novelu Domov napsala poté, co zemřel jeden z jejích synů. V rozhovorech pak vysvětlovala, že soucit není to, co truchlícímu prospěje. Cee i Frank by o něj možná stáli, ale až díky přímočaré praktičnosti lidí, kteří je obklopují, se dokážou posunout dál.

Toni Morrisonová: Domov
Odeon, překlad Zuzana Mayerová, 123 stran, 229 korun.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám