Hlavní obsah

Klasikové reggae Steel Pulse vystoupí poprvé v Praze

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Klasikové reggae Steel Pulse, kteří jsou na scéně už 37 let, vystoupí v pondělí v pražském Lucerna music baru. Legendární kapela hrála před Bobem Marleyem i před punkovými soubory The Clash a The Stranglers.

Foto: Lucerna Music Bar

Steel Pulse

Článek

Kapelu dali dohromady v roce 1975 v Birminghamu dva zpívající kytaristé David Hinds a Basil Gabbidon spolu s baskytaristou Ronaldem McQueenem. Kapela měla velmi radikální názory, kvůli kterým nemohla hrát v některých klubech.

V roce 1978 jí přesto vyšlo první album Handsworth Revolution, po kterém přišlo Tribute To The Martyrs. V první polovině osmdesátých let se sice gramofirma Electra pokoušela názory kapely zmírnit a přiblížit ji pojetí Eddyho Granta, ale na deskách True Democracy a Earth Crisis s tím moc neuspěla.

Foto: Lucerna Music Bar

Steel Pulse

Než ale kapela firmu opustila, stali se v roce 1986 se Steel Pulse první reggae kapelou, která nebyla z Jamajky a získala cenu Grammy jako nejlepší reggae kapela. Přineslo jim jí album Babylon The Bandit s hitem Not King James Version. Na stejnou cenu byla nominována i alba Victims (1991) a koncertní Rastafari Centennial (1992)

Ze zakladatelů dále působí ve skupině jen Hinds, ovšem už na prvním albu hráli klávesák Selwy Brown. Další hráč na klávesy Sidney Mills hraje se skupinou od roku 1988.

Letos by skupině měla vyjít nová deska, zatím poslední je radikální African Holocaust z roku 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám