Hlavní obsah

Festival Famufest bude od 13. do 16. listopadu potřicáté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odrazem studentských filmů reflektujících, co se na půdě pražské filmové a televizní fakulty v posledním roce odehrálo, bude festival Famufest. S podtitulem Na hladině se uskuteční od 13. do 16. listopadu v prostorách pražského Divadla Komedie, oznámil mluvčí přehlídky Jakub Kadlec.

Foto: Český lev

Jakub Kouřil - jeho snímek s názvem M. O. byl nominován na studentského Oscara.

Článek

„Letošní už 30. ročník se ponese i v duchu ohlédnutí za těmi předchozími, které nám nabídly spoustu archivního materiálu. Diváci se mají na co těšit,” komentovala kreativní ředitelka festivalu Bára Kamarytová. Vedle retrospektivy, kterou bude tvořit i doprovodná výstava, nabídne festival také soutěžní a nesoutěžní sekci a znovuobnovenou cenu o nejlepší scénář.

Za uplynulý rok se studenti FAMU mohou pyšnit dalšími úspěchy na mezinárodním poli filmové tvorby - například animované Pandy Matúše Vizára skončily třetí v soutěži studentských filmů Cinéfondation Seléction na festivalu v Cannes. Snímek s názvem M. O. Jakuba Kouřila byl nominován na studentského Oscara. Právě mladí tvůrci budou mít šanci se v rámci Famufestu setkat se svými zkušenými kolegy. Účast přislíbili například Gene Deitch, držitel Oscara za krátký animovaný film Munro, nebo hlavní producent posledních čtyř filmů Stanleyho Kubricka Jan Harlan.

„Připadá mi jako velká škoda, že člověk, který získal Oscara a žije už přes 50 let v Čechách, není mezi veřejností známější. V rámci přednášky Masterclass, kde pana Deitche blíže představíme, se to pokusíme změnit,” dodala Kamarytová.

Zatím nekompletní porotu soutěžních snímků budou tvořit odborníci z rozmanité směsice filmových oborů od producentů Terezy Polachové, Martina Pošty a Pavla Strnada přes Jakuba Vovse (střih), Pavla Abraháma (dokument) po animátorku Kristinu Dufkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám