Hlavní obsah

HIM: Love metal v chaosu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská skupina HIM odehrála v sobotu večer ve Velkém sále pražské Lucerny koncert z aktuálního turné ke svému letošnímu albu Tears On Tape. Dopadl zhruba tak jako zmíněná deska. Ne moc dobře.

Foto: Jan Šída, Právo

Ville Vallo se zjevně těšil, až to všechno skončí.

Článek

HIM je kapela, která má na svých osmi řadových albech pár slušných písniček. Ty jí na přelomu devadesátých a nultých let zajistily evropskou slávu a nelze než ocenit schopnost formace žít z ní dodnes. Poslední dvě tři alba už totiž za moc nestojí a v Praze se ukázalo, že ani naživo nemá kapela kouzlo.

Z nové desky představila čtyři skladby. Zbytek koncertu sestával z písniček starších, hitových a těch, které má pětice ráda. Pokud je ale rozdávala s láskou, nijak to nerespektoval její zvukař. Za jeho ubohý pracovní výkon si někteří diváci mohli zkusit říct o vrácení vstupného. O tom, jestli by zasloužil vyhazov, netřeba diskutovat.

Že na koncertech bývají první dvě tři písničky zvukově jalové a čeká se na to, až zvukař na mixážním pultu vše takříkajíc srovná, je jasná věc. Že se mu to ale nepodaří během celého koncertu, je neobvyklé. Na koncertě HIM se to nicméně stalo.

Od první chvíle se namísto zvukově přehledných skladeb valila z reproduktorů hluková „koule“, nečitelná, nepříjemná a pro sluch až bolestivá. Bylo jedno, kde zrovna divák v Lucerně stál. Až do poslední písničky měli navrch ti, kdo je dobře znali a tím pádem věděli, kdy zpěvák Ville Valo zpívá, co zpívá a co asi zrovna hrají jednotlivé nástroje. Ostatní mohli jen odhadovat, případně marně věřit, že bude lépe.

Zvukovému chaosu absolutisticky vládl hřmot kytary Mikko Lindströma, lehce mu sekundovaly další nástroje a Valo se v tom všem úspěšně ztrácel.

Nebyla to pro něho ale až tak špatná zpráva, neboť jak je jeho zvykem, i tentokrát byl jeho výkon průměrný, skladbami intonačně spíše bloudil, a protože jeho zpěv pokrývala zurčící kytara, v nižších polohách nebyl slyšet vůbec.

Navíc na pódiu působil dojmem, jako by ho koncert nebavil, štvalo ho horko v sále a těšil se, až to všechno skončí a on si bude moci v klidu zapálit. Stejně jako při minulém vystoupení v Lucerně, i tentokrát odcházel během koncertu do šatny a na pódiu nechal kapelu napospas času. Po dvakráte to skončilo tak, že Lindström přestal improvizovat a za hry rytmiky kapela prostě čekala, až se Valo vrátí.

Byl to mizerný koncert. Profesně i technicky.

Celkové hodnocení: 35%

Reklama

Výběr článků

Načítám