Hlavní obsah

Pražský Žofín hostí od soboty festival Zlatá Praha

Právo, Mirka Paloncy

Mezinárodní festival Zlatá Praha slaví letos padesáté výročí. Jde o jediný festival, který pořádá tuzemská veřejnoprávní televize, a spolu s italskými Prix Italia a Rose d´Or se jedná o nejstarší televizní festivaly. Vstup na veškeré projekce a doprovodné programy, které na Slovanském ostrově a v Paláci Žofín proběhnou v době konání festivalu, tedy od 12. do 16. 10., je pro diváky z řad široké veřejnosti zdarma.

Foto: Česká televize

Mimořádnou osobností, s níž se můžeme na festivalu Zlatá Praha setkat, je choreograf John Neumeier, a to v Malém sále, v úterý ve 20 hod.

Článek

Kromě několika desítek snímků se můžete setkat i se zajímavými hosty ze zahraničí. Pozornost se upírá zejména k bratrům Ottovi a Jiřímu Bubeníčkům, tanečníkům českého původu, kteří působí jako sólisté v divadlech v sousedním Německu. Organizátoři divákům doporučují i setkání s choreografem Johnem Neumeierem či Henkem van der Meulenem, bývalým hudebním poradcem nizozemské královny Beatrix.

Foto: Česká televize

Bratři Otto a Jiří Bubeníčkovi pocházejí z české cirkusové rodiny Bertisů. V současnosti žijí a tančí v Německu.

„Návštěvníkům představíme devětaosmdesát snímků s hudební či taneční tematikou, které do soutěže poslali tvůrci z celkem dvaceti zemí,“ říká ředitel festivalu Vítězslav Sýkora s tím, že Českou republiku zastupuje sedm snímků, např. dokumenty o české primabaleríně Darii Klimentové, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi nebo hudebním skladateli Miloši Štědroňovi.

Bez rezervací a front

Festival začíná v sobotu, kdy na Slovanském ostrově proběhne od 10 do 17 hod. program Zlatý den Zlaté Prahy. Žofín ožije hudbou, a kdo bude mít zájem, může si vyzkoušet a naučit se kroky klasických i moderních tanců, zahrát si na brazilské bubny nebo si vyzkoušet, jaké to je dirigovat vlastní orchestr. Připravena je i řada hudebních a tanečních vystoupení pro děti i dospělé.

Oficiální zahájení festivalu proběhne ve Velkém sále Žofína od 20 hod. Místo tradičního slavnostního koncertu organizátoři zvolili dynamický taneční program složený z choreografií několika nejlepších tvůrců domácí scény. Vystoupí Dekka Dancers, Pražský komorní balet, Balet Národního divadla, Balet ND v Brně a baletní soubor Jihočeského divadla.

Individuální projekce pro návštěvníky bude probíhat od neděle 13. do středy 16. 10. vždy od 10 do 19. hod.

Bez rezervací a front si máte možnost přehrát libovolný počet snímků. Ani letos mezi nimi nebudou chybět veřejné projekce nejnovějších světových a tanečních filmů.

Festival se uzavře ve středu 16. 10. ve 20 hod., kdy mezinárodní porota předá Grand Prix Golden Prague, což je nejvyšší ocenění obou soutěžních kategorií MTF ZP, dále České křišťály v kategoriích Performing arts, Dokument a Ocenění za mimořádný umělecký počin. Chybět nebude ani Cena diváka, o níž můžete hlasovat během celého festivalu.

Neděle je nabitá

Dopoledne v  10.30 začíná v Malém sále Žofína projekt ruského kanálu Kultura s názvem Velký balet. Jde o první soutěž v historii ruské televize určenou mladým ruským tanečníkům. Hlavním cílem soutěže je objevit nové baletní hvězdy a dát mladým umělcům příležitost dále se uplatnit.

Foto: Vadim Schultz, Kultura

Big balet aneb Velký balet je projekt ruského televizního kanálu Kultura na pomoc talentovaným a dosud neznámým tanečníkům.

Po poledni ve 13 hod. začíná rovněž v Malém sále dokument Terezín – Útočiště v hudbě, který byl dokončen koncem září v Terezíně s hudebníky spolupracujícími na projektu Theresienstadt a s těmi, kteří přežili ghetto. Anne Sofie von Otterová, Daniel Hope a Christin Gerhaher uvedli písně spojené s Terezínem a skladby židovských skladatelů. Natáčení v působivých prostorách Terezína bylo stejně silné jako výsledný dokument.

Foto: Česká televize

Dokument Terezín - Útočiště v hudbě, uvidíte v neděli v Malém sále od 13 hod.

Novinkou festivalu je unikátní dokument o tanci, který máte možnost vidět od 18 hod. opět v Malém sále. Dramatický příběh o lidském bytí, lásce, vzestupech a pádech ve strhujícím Tanci života mezi střepinami. Snímek volně navazuje na tradice slovenských hudebně-tanečních filmů.

Vyvrcholením dne bude vystoupení bratrů Otty a Jiřího Bubeníčkových, které začíná ve 20 hod. v Malém sále. Jednovaječná dvojčata pocházejí z české cirkusové rodiny Bertisů. Po ukončení studia taneční konzervatoře v Praze odešli do souboru Hamburg Ballett, který vede John Neumeier, rovněž host letošního festivalu Zlatá Praha. V roce 2006 se Jiří stal sólistou baletního souboru Dresden Semperoper Ballett. I když se jejich cesty na čas rozdělily, stále organizují společné projekty, např. Bubeníčků baletní svět. Jiří je navíc úspěšným autorem mnoha choreografií, Otto se věnuje komponování hudby k baletům, kostýmnímu výtvarnictví a scénografii.

Nenechte si ujít

Labutí jezero od Petra Iljiče Čajkovského v provedení hip-hop? Pro milovníky klasické hudby nepředstavitelné. Na festivalu Zlatá Praha se v pondělí od 16 hod. můžete v Malém sále přesvědčit, že to lze. Před vámi se rozvine známý příběh netradičně zpracovaný. Zlý Rudovous jako překupník drog uplatňuje svou moc nad drogově závislými prostitutkami balancujícími na tenké hranici mezi dobrem a zlem.

Foto: Česká televize

Labutí jezero jako hip-hop

Ten samý den, tedy v pondělí od 20 hod., se mohou zájemci seznámit v Malém sále v projektu Pocta... s významnou osobností mezinárodního baletu 20. století Mauricem Béjartem. Reiner Moritz představí ukázky Béjartovy choreografie a pohovoří o jeho dopadu na taneční svět. Francouz Maurice Béjart (zemřel v roce 2007) ohromil po druhé světové válce diváky novým zpracováním baletních inscenací a stal se zakladatelem Bruselského baletu XX. století. Pro mnoho současníků však zůstal příliš kontroverzní osobností.

Foto: Česká televize

Francouz Maurice Béjart přilákal po druhé světové válce k baletu nové diváky, ty konzervativnější však svým pojetím leckdy odradil.

V úterý od 20 hod. v Malém sále se v rámci téhož projektu, tedy Pocta...  seznámíte s Johnem Neumeierem, s nímž se můžete v rámci festivalu osobně setkat. John Neumeier působí od roku 1973 jako hlavní choreograf, baletní a umělecký ředitel Hamburského baletu.

Slavnostní předávání cen začíná ve středu 16. 10. ve Velkém sále Žofín, kde vedle vyhlášení vítězů a předání cen zazní kompozice skladatelů domácího a světového stříbrného plátna – O. Soukupa, D. C. Vačkáře, J. Hammera, J. Goldsmitha a dalších – v interpretaci Českého národního symfonického orchestru.

Česká televize festival přenáší

Česká televize vysílá z festivalu tradičně dva přímé přenosy – jednak zahajovacího a závěrečného koncertu, dále pak tři oceněné pořady z loňského roku (Svět M. Bournea, Lamač zvuku a film nazvaný John Cage: Cesty zvuku). Okamžitě po závěrečném předávání cen také pořad, který aktuálně získá Grand Prix Golden Prague 2013. Letos bude vše vysíláno na ČT art. Hosté festivalu, John Neumeier i bratři Bubeníčkové, přijali rovněž pozvání do pořadů na ČT art – Události v kultuře a pořadu Artefakta.

Více se o programu dozvíte na: www.festivalzlatapraha.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám