Hlavní obsah

Kameňák 4 jsem odmítnul. Třikrát a dost, říká Zdeněk Troška

Právo, Věra Míšková

Režisér Zdeněk Troška vysvětlil v rozhovoru s Právem, že čtvrtý díl Kameňáku, který se zřejmě zařadí mezi nejhorší filmy všech dob, několikrát odmítnul. Nakonec ho natočili jiní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Troška

Článek

Proč nejste pod Kameňákem 4, jehož předchozí tři díly měly u diváků úspěch, opět podepsán vy?

Protože ctím číslo tři. Byla tři Slunce, sena,…tři Kameňáky, budou troje Babovřesky, ale čtyřky netočím. I když mě producent Pavel Pásek s Jiřím Pomejem čtyři roky přemlouvali, pokaždé jsem odpověděl jediné: „Nezlobte se, mám vás rád, ale čtyřku dělat nebudu.“ Proto se domluvili s jinými tvůrci a je to jen a jedině jejich dílo, já s ním nemám nic společného.

Ani s vámi čtyřku nekonzultovali?

To bych rozhodně nechtěl, opravdu to není ani v nejmenším moje práce. Pouze jsem doporučil, aby si dali pozor na zbytečné vulgarismy. Jakmile je totiž vulgarismus jen schválnost, trčí z toho, a není ani směšný.

Když třeba zakřičela Helena Růžičková na svou dceru, která se nechtěla vdávat „Neser mě, Blaženo!“ nebyla to sprosťárna, protože v takové situaci, v takovém rozčilení zkrátka lidé takhle mluví – těžko by ve vzteku zvolala: „Nezlob mě, Blaženo!“ Ale když to nemá opodstatnění, je to jen vulgární.

Viděl jste Kameňák 4?

Zatím neviděl. Pavel Pásek mě sice zval na premiéru, ale s díky jsem odmítl. Dovedu se vžít do situace režiséra, který natočil film, má premiéru a přijde tam dědek, který natočil tři předchozí a bude mu něco vykládat. Půjdu si na to v klidu třeba za čtrnáct dní, ale nebudu se k tomu vyjadřovat, nepovažoval bych to za slušné.

Reklama

Výběr článků

Načítám