Hlavní obsah

Točil poctu americkému hrdinovi, vyšla z toho Armstrongova lež

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Alex Gibney chtěl kdysi natočit poctu velkému „americkému hrdinovi“, film se ale časem zvrtnul v něco úplně jiného. Nejslavnější cyklista světa Lance Armstrong se proměnil v nejslavnějšího podvodníka. Dokumentární film bude mít v USA v listopadu premiéru.

Článek

Snímek se jmenuje Armstrongova lež a natáčel se už od roku 2009, kdy Gibney sledoval miláčka veřejnosti Armstronga, jeho triumfy na Tour de France a proslulý boj s rakovinou.

Lidé kolem Armstronga ale Gibneymu sdělili takové informace, že mu nezbylo, než film zásadně přepracovat. Floyd Landis a Tyler Hamilton mluvili o dopingu, začalo vyšetřování a pohádka o americkém hrdinovi se rozpadla.

”Jednoho dne jsem zjistil, že jsem jen ozubené kolečko v PR mašinérii,“ přiznal Gibney listu The Hollywood Reporter v Torontu. „Musel jsem se vrátit a znovu promyslet svou roli a to ten film odlišuje od věcí, které jsem dělal dříve.“

Omluvil se a točili dál

Dodal, že mu Armstrong volal ještě předtím, než vše přiznal v show Oprah Winfreyové. ”Omluvil se, že mi lhal. A mluvili jsme o tom, že si zase spolu sedneme a napravíme to.“ Nový film je výsledek této konverzace.

Jiný film, patrně s mnohem větším rozpočtem, chystá J. J. Abrams a studio Paramount Pictures. Jako podklad využijí knihu Juliet Macurové Cycle of Lies: The Fall of Lance Armstrong (Kolo lží: Pád Lance Armstronga).

J. J. Abrams natočil třeba Mission: Impossible III a celovečerní Star Trek z roku 2009. V souvislosti s hlavní rolí se spekulovalo o mnoha jménech - Matt Damon, Jake Gyllenhaal či Sam Worthington.

Reklama

Výběr článků

Načítám