Hlavní obsah

Das Filmfest uvede dva kandidáty na Oscara

Novinky, Stanislav Dvořák

Spoustu hraných i dokumentárních filmů z německy mluvících oblastí uvede Das Filmfest v pražských kinech Lucerna a Atlas od 16. do 20. října. Další část bude od 23. do 27. října hostit brněnské kino Art.

Foto: Dasfilmfest.cz

Liv Ullmanová ve filmu Dva životy

Článek

Uvidíme mimo jiné dva snímky, které kandidují na Oscara. Napínavé drama Dva životy se pustí do komunistické éry NDR a ještě dál do dějin. Hlavní hrdinka se v něm pokouší zachránit svou rodinu i sebe samou před vlastní minulostí. Německo ho vyslalo do boje o Oscara v kategorii Nejlepší neanglicky mluvený snímek. Na Oscary si brousí zuby také nový švýcarsko-německo-rakouský koprodukční dokument More than Honey.

„Ve své hlavní festivalové sekci nahlédne letošní Das Filmfest do dilemat antihrdinů nejmladší generace, tzv. Generace Y, sekce Das Filmfest Spezial představí aktuální filmy, které svou kvalitou vynikají, každým rokem rozrůstající se Die Doku přinese výběr z dokumentární tvorby a sekce DEFA se tentokráte zaměří na filmové adaptace literárních děl. Úvodní večer festivalu bude po právu patřit strhujícímu filmovému portrétu myslitelky Hannah Arendt, který do Prahy přijede představit sama režisérka snímku Margarethe von Trotta,“ dodala Lucie Čunderlíková.

Dojemný příběh známé filozofky, která šokovala svět mimo jiné svou tezí o banalitě zla (na pozadí reportáže z procesu s nacistickým zločincem Adolfem Eichmannem), získal na Německých filmových cenách stříbrné ocenění v sekci Nejlepší hraný film. Cenu za Nejlepší herecký výkon obdržela i představitelka Hannah Arendt Barbara Sukowa.

Vstupenky jsou v prodeji ve festivalových kinech a na www.dasfilmfest.cz za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky.

Reklama

Výběr článků

Načítám