Hlavní obsah

Prozaik a nakladatel Martin Vopěnka: Bez upřímnosti se jako spisovatel mohu škrtnout

Právo, František Cinger

Nebarevné vzpomínky se jmenuje próza letošního padesátníka Martina Vopěnky, kterou vydal ve stejnou chvíli jako jeho otec Petr Vopěnka své skoro povídky Hádání v hospodě.

Foto: PRÁVO – Milan Malíček

Nebarevné vzpomínky jsou patnáctou knihou Martina Vopěnky.

Článek

Proč jste cítil potřebu vrátit se do dětství?

Bylo pro mě zajímavé si uvědomit, že jsem mostem mezi minulostí a budoucností. Co mám v hlavě, včetně vzpomínek, jsem stále já, DNA v mých buňkách je stejná, ale přitom v šedesátých letech lidé kolem představovali z dnešního pohledu jiný svět.

Měli úplně jinou kolektivní paměť. Většina zažila 2. světovou válku, starší rakousko-uherské mocnářství, takže mi bylo jasné, že spojuju úplně odlišná lidstva. A zároveň jsem prožíval hluboký pocit smíření s tím, co bylo. Prvotní nebyl úmysl vydat knihu, ale zaznamenat film, který se mi promítal ve vědomí.

Pohled není černobílý, jak se o to snaží někteří jiní. Bylo složité zachovat si odstup?

Myslím, že je to tím, že nehodnotím. Samozřejmě přidávám úvahy týkající se plynoucího času. Jde vlastně o rané dětství, které člověka zasahuje nějak víc. Bydleli jsme v garsonce v Kobylisích na periferii Prahy a odtud se odvíjel můj svět. S maminkou jsem chodil na pískoviště nebo nakoupit. A díval se kolem sebe.

Váš otec Petr, matematik a polistopadový ministr školství, nabídl také vzpomínkovou prózu Hádání v hospodě. Záznam diskuse prorežimního vědce, samorostlého topiče, faráře bez státního souhlasu a starého zahradníka. Jak ji vidíte vy?

My jsme k sobě dlouho a těžko hledali cestu. Bylo období, kdy jsme spolu vůbec nemluvili. V mých Nebarevných vzpomínkách je kladným i záporným hrdinou, jak už to v životě bývá. Nechtěl jsem je ale vydat za jeho zády, takže jsem mu je dal přečíst. Byl to pro něj šok, protože dospělí nebyli zvyklí hovořit o intimních věcech. Třeba o tom, že maminka byla nějaký čas v léčebně v Bohnicích. Překonali jsme to a nakonec nás vzpomínání sblížilo.

A jeho kniha?

Naskytla se příležitost vydat obě současně a já ji mám za krásnou ukázku čirého filozofování, také podtitul zní 27 filosofických disputací. Skutečnost, že psal formou dialogu, mu poskytla úžasnou možnost zbavit se vědecké zodpovědnosti. Ucítil literární volnost, a tím pádem je podnětné a odvážné, co vložil do úst své pestré společnosti. Vyzkoušel si poprvé to, co znám já z románů, že jako spisovatel mohu ovlivnit děj a uvažování vlastních hrdinů.

Základem je ale autorova až spalující upřímnost, týkající se i nejbližších…

To ano. Ale kdybych neměl odvahu k upřímnosti, tak bych se jako spisovatel mohl škrtnout. Ve chvíli, kdy bych chtěl sebe tajit, tak vše, co napíšu, bude neupřímné.

Nejste jen prozaik, ale i dlouholetý nakladatel, nyní předseda Svazu knihkupců a nakladatelů. Je stále pro vás nejpodstatnější otázka výše DPH knih, novin a časopisů?

Výše DPH se znovu vrací do hry, protože má naprosto rozhodující vliv na trh a svým způsobem je spravedlivá, protože se poměrným způsobem týká velkých i malých knihkupců a nakladatelů. Proto považuju za prohru, že naše obec nejednala včas a déle s politiky. Že jsme s nimi nebyli v kontaktu a nevysvětlovali jim, proč je to tak důležité.

Blíží se volby, ČSSD dala nižší sazbu DPH pro knihy do svého programu. Jednáme i s dalšími stranami, které se většinou stavějí docela vstřícně, ať už jsou to lidovci, zelení, nebo dokonce Starostové a nezávislí, kteří mi potvrdili, že když se takový návrh objeví, tak ho podpoří. I když TOP 09 nic takového v programu nemá…

…takže jednáte hlavně s politiky.

Snažím se jim ukázat, že ve srovnání se světem má tady nakladatel jedny z nejhorších podmínek, což si myslím, že je ostuda. I vzhledem k tradici, kterou u nás slovesnost má.

Jak reagují na skutečnost, že se zvýšení DPH projevilo negativně na struktuře knižní nabídky, především poklesem vydávání odborné a vzdělávací literatury?

Nejčastější námitka je, že snížením DPH pomohou i braku. Jenže problém je, že brak přežije; postiženy jsou a budou tituly a žánry, které plní vlastní poslání knihy, které přinášejí nosné myšlenky.

Asi jako když chcete vyhubit plevel, odnesou to chráněné rostliny víc. Moje zkušenost je taková, že je třeba s politiky mluvit. Nemají dostatek informací a je možné je argumenty přesvědčit. V tom jsem optimista.

Reklama

Výběr článků

Načítám