Hlavní obsah

Vznikne film o spisovateli J. D. Salingerovi

Právo, Jaroslav Špulák

Filmové studio The Weinstein Company tento týden oznámilo, že natočí film o americkém spisovateli Jeromu Davidovi Salingerovi, autorovi proslulé knihy Kdo chytá v žitě (1951).

Foto: ČTK

J. D. Salinger se v roce 1965 stáhl do ústraní.

Článek

O scénář připravovaného snímku se postará Shane Salerno, jenž už režíroval dokumentární film Salinger (2013). Léta předtím k tomu o spisovateli, který v posledních letech svého života žil uzavřený před světem, shromažďoval informace.

Odhalí rovněž, jaké důsledky v něm válka zanechala a jak se to odrazilo v jeho tvorbě.

Salerno přitom se svým dokumentem, v němž se představí například Philip Seymour Hoffman nebo Edward Norton, příliš neuspěl. Reakce na něj byly spíše smíšené, na portálu Metacritic.com má například hodnocení 38 procent. Společnost The Weinstein Company nicméně tvrdí, že dokument byl výborný.

Salerno je také spoluautorem Salingerovy biografie, která vyšla v angličtině na začátku září a debutovala na šestém místě žebříčku bestsellerů deníku The New York Times.

O životě v míru i válce

Chystaný životopisný snímek údajně přiblíží Salingerův celý život, včetně zásadních období, jakými byly boje během druhé světové války nebo vydání knihy Kdo chytá v žitě.

Salingerovým jediným vydaným románem je právě kniha Kdo chytá v žitě, přičemž jde zároveň o jeho nejznámější dílo, které prostřednictvím ústřední postavy Holdena Caulfielda ovlivnilo především spoustu teenagerů.

Napsal také knihy Devět povídek (1953), Franny a Zooey (1961) a Vzhůru tesaři, do výše střechu zvedněte (1963). Kromě toho je autorem pětatřiceti povídek.

V roce 1965 se stáhl do pozadí, přičemž svůj poslední rozhovor poskytl v roce 1980. Skonal v lednu 2010 ve věku 91 let v městečku Cornish v New Hampshiru.

Reklama

Výběr článků

Načítám