Hlavní obsah

Výstava připomene Mnichov a exil tisíců lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podpis mnichovské dohody, odchod tisíců lidí do exilu a projekt Památníku československého exilu připomene výstava, která ve středu začne v Modřanech, v budově budoucí radnice Prahy 12. Expozice se jmenuje Drama jedné noci - odchod Jaromíra Weinbergera do exilu a zobrazuje jeho obývací pokoj v okamžiku příprav na cestu do exilu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mnichovskou dohodu podepsali: za Německo Adolf Hitler, za Itálii Benito Mussolini, za Francii Édouard Daladier a za Velkou Británii Neville Chamberlain.

Článek

Návštěvníci uvidí obývací pokoj patrně nejslavnějšího rodáka z pražských Modřan – hudebního skladatele Jaromíra Weinbergera, který v roce 1938 na vrcholu kariéry ve svých 42 letech opustil vlast. Jeho symfonické skladby hrály pražské orchestry a ve 20. letech skládal hudbu pro činohry Národního a Stavovského divadla. V letech 1922 a 1923 byl profesorem kompozice na Ithaca College.

Po návratu z USA napsal čtyři opery, z nichž opera Švanda Dudák byla prováděna na 150 scénách světa. Skládal i populární písně, například pro Červenou sedmu, i když často pod pseudonymem. Svět opustil dobrovolně 8. srpna 1967 v exilu na Floridě. Ve vstupním traktu budoucí radnice Prahy 12 na Sofijském náměstí, v nyní opuštěných výlohách a dalších částech komplexu, se chystají další expozice připomínající významné osobnosti československého exilu. Vznikne zde databázové centrum, doplňované přispěvateli z celého světa. Atrium se má proměnit v jakési respirium pro koncerty z děl autorů tvořících v exilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám