Hlavní obsah

Rada začala s ČT řízení kvůli reportáži o protiromských pochodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s Českou televizí kvůli reportáži o protiromských pochodech. Konkrétně se týká komentáře Jiřího Siostrzonka, který zazněl v srpnu ve zpravodajských Událostech. Televize podle vysílací rady nezajistila objektivitu a vyváženost.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rada řeší, zda ČT byla v reportáži o protiromských pochodech objektivní.

Článek

„Vyjádření (Jiřího Siostrzonka) nebylo nijak korigováno názorem jiné strany či samotnou moderátorkou pořadu, čímž bylo jednostranně zvýhodněno určité, značně vyhraněné názorové spektrum, které zjednodušeně interpretuje příčiny etnického napětí mezi Romy a majoritou a de facto obhajuje radikalizaci společnosti,“ uvedla vysílací rada v zápise ze svého jednání, který ve čtvrtek rozeslala novinářům.

Jiřího Siostrzonka z Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity televize navíc titulovala jako sociologa. Řekl, že společnost chudne, radikalizuje se, a citlivě reaguje na nespravedlnost, jako je i politická korektnost. Na tu ale podle něj už není čas. K radikálům se prý „běžní občané” obracejí, protože jinde nenajdou zastání.

„Když slyšíte takové ty politicky korektní řeči Kocába (Michal Kocáb, pozn. red.) a spol., že prostě to je nefér, když se jich zeptáte, kdo z nich by bydlel v panelovém domě, který je obydlen romskými obyvateli, tak bych chtěl vědět, kdo by to ve skutečnosti udělal,” řekl tehdy Siostrzonek.

Zmíněná reportáž vyvolala nebývalé emoce i mezi diváky. Televizním příspěvkem se zabýval etický panel ČT se závěrem, že reportáž chybovala jen částečně, a ne kvůli obsahu. Rada ČT se případem bude zabývat příští týden.

Pokuta za Kriminálku Las Vegas

Vysílací rada také udělila provozovateli TV Nova pokutu 600 tisíc korun za tři díly Kriminálky Las Vegas odvysílané letos v březnu a dubnu v podvečerním čase.

Podle rady mohly drastické scény ohrozit morální, fyzický či psychický rozvoj dětí a mladých lidí a krimiseriál měl být vysílán až po 22. hodině, a ne v půl šesté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám