Hlavní obsah

Válka s bulvárem i soud o děti. ČT slibuje „jiný“ seriál

Novinky, Stanislav Dvořák

Česká televize natáčí seriál Život a doba soudce A. K., na kterém se budou podílet renomovaní režiséři Robert Sedláček, Radim Špaček a Bohdan Sláma. Mělo by jít o seriózní televizní „román“ bez klišé a laciného bulvárního přístupu.

Foto: ČT

David Švehlík

Článek

Seriál bude mít třináct dílů a každý se věnuje jednomu soudnímu sporu, např. soudu o dítě nebo válce zpěvačky s bulvárem. V hlavní roli soudce uvidíme Davida Švehlíka, v dalších Danielu Kolářovou či Jiřího Bartošku. Autorem scénáře je Zdeněk Zapletal.

Švehlík je dnes nejvíce známý ze seriálu Kriminálka Anděl, není ale typickým českým seriálovým hercem. Často se objevoval i v uznávaných celovečerních filmech jako Ve stínu, Alois Nebel, Operace Silver A nebo Pravidla lži.

Velký televizní román

„Je jen málo profesí, které jsou denně silněji konfrontovány s rozporuplností lidské povahy. Navíc soudci svým rozhodováním každý den mění osudy mnoha lidí a hluboce zasahují do jejich životů. Naším cílem je natočit velký televizní román, který diváky nebude uklidňovat typickými seriálovými klišé,“ přibližuje koncept projektu jeho kreativní producent Jan Lekeš.

Soudce je introvertní empatický čtyřicátník, který je pronásledován svými osobními traumaty. Snaží se obstát v rodinné tradici, otec (Jiří Bartoška) je totiž také soudce a matka (Daniela Kolářová) advokátka.

„Role justice a osobnost soudce jsou v české společnosti silná a aktuální témata. Česká televize se snaží moderní seriálovou tvorbou zobrazovat ty části společenského dění, které mají vliv na podobu a charakter naší země, a to jak z hlediska celé společnosti, tak jednotlivce, který je nositelem mnoha rozhodnutí, jež ovlivňují životy jiných. V případě soudce je navíc specifické to, že je nositelem práva a spolutvůrcem etických norem. Život a doba soudce A. K. by tak měla posunout dramatickou tvorbu ČT opět blíž ke standardům světové seriálové produkce,“ řekl ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Reklama

Výběr článků

Načítám