Hlavní obsah

V Praze budou Richard Bona, Maceo Parker i reggae legendy Steel Pulse

Novinky, Stanislav Dvořák

Podzimní program koncertů v Praze se pěkně zaplňuje. Za pár týdnů čeká Lucerna Music Bar nálož funku a world music. Už 8. října přijede uznávaný baskytarista a zpěvák Richard Bona a 20. října americký funkový guru Maceo Parker. A sotva se Praha vzpamatuje z jeho divokých rytmů a brilantní dechové sekce, už jsou tu 21. října regéčkáři Steel Pulse.

Foto: bonamusic/Michael Weintrob

Richard Bona

Článek

Fenomenální basák Bona pochází z Kamerunu, ale většinu života prožil v Evropě a v Americe. Ve Francii začal hrávat s jazzmany a různými africkými muzikanty (Manu Dibango, Salif Keita, Jacques Higelin).

V devadesátých letech se přesunul do New Yorku a spolupracoval s velmi slavnými umělci jako Joe Zawinul, George Benson, Branford Marsalis a Bobby McFerrin. V roce 1999 se dal na sólo dráhu s debutem Scenes from My Life a později jel na turné také s Pat Metheny Group.

Maceo Parker, to je kultovní postava funku. Hrál dlouhá léta s Jamesem Brownem a v sedmdesátých letech navázal spolupráci s další legendou, funkujícím holičem Georgem Clintonem a jeho geniální psychedelickou kapelou Funkadelic. Později spolupracoval také s Princem a Red Hot Chili Peppers.

Od roku 1990 vydává sólové desky (Roots Revisited, Mo' Roots, Life on Planet Groove či nedávná School´s In), na kterých se vyžívá ve svých neklidných sólech na pozadí tanečních rytmů. Občas používá i R´n´B vokály, většina skladeb však stojí a padá s Maceovým saxofonem. Jeho živá vystoupení bývají strhujícími funkovými orgiemi.

Britští Steel Pulse vznikli roku 1975. Zahráli si se Steviem Wonderem, Bobem Marleym, Stingem, Santanou či Herbie Hancockem a stali se prvními Brity, kteří dostali Grammy za reggae album roku (Babylon the Bandit).

Skupina je známa i svými politickými postoji, které se promítají do písní. “Nemůžeme ignorovat politiku, protože každý život a duše, která se narodí na této planetě, může být v určitém bodě obětí politických machinací,” vysvětlil zpěvák kapely David Hinds.

Foto: Lucerna Music Bar

Steel Pulse

V roce 1980 se kapela objevila v britském filmovém snímku Babylon o životě afrokaribské komunity v tehdy k přistěhovalcům nepřátelském Londýně. V roce 1989 pak spolupracovali s brooklynským režisérem Spikem Leem na soundtracku ke slavnému filmu Do the Right Thing.

Reklama

Výběr článků

Načítám