Hlavní obsah

V Polsku chystají operu o transsexuální poslankyni Anně Grodzké

Právo, Pavol Minárik

Operu o životě Anny Grodzké, první transsexuální poslankyně parlamentu v Polsku, připravuje do svého repertoáru Varšavská komorní opera (WOK).

Foto: Profimedia.cz

Anna Grodzká

Článek

Tato populární operní scéna hrála ve své padesátileté historii výlučně díla klasiků jako Mozart, Bach, Čajkovský, Chopin a další. „Nastal však už čas představit divákům odvážnější tvorbu z dnešní doby,“ uvedl ředitel opery Jerzy Lach.

Autoři libreta jsou publicisté z listu Gazeta Wyborcza Marta Konarzewská a Piotr Pacewicz. Při psaní vycházeli ze složité životní cesty Anny Grodzké, která se v roce 2011 stala poslankyní za antiklerikální Hnutí Palikota. Narodila se před 59 lety jako Ryszard Grodzki a změnou pohlaví v Bangkoku si splnila životní sen.

„Byla jsem ženou uvězněnou v mužském těle, která nabrala odvahu změnit tento stav,“ uvedla. „Lidi jako já existují na celém světě, mají problémy, ale žádná práva. Ta jsou dlouhodobě zametaná pod koberec. Když umělci připravují takové dílo, evidentně existuje taková potřeba,“ uvedla pro portál Onet. pl.

Hudbu k opeře komponoval Antoni Komas-Lazakiewicz a nastudoval známý polský režisér Michal Zaniecki. „Neobávame sa neúspěchu. Sexuální identita lidí je téma, o kterém je třeba mluvit i prostřednictvím opery, a veřejnost to zajímá,“ řekl Zaniecki. Zpráva o opeře vyvolala i nepříznivé ohlasy. Hlavně národně-křesťanští publicisté spustili vlnu kritiky. „Po opeře o transsexuálech bude zřejmě následovat další o pedofilii,“ varovali veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám