Hlavní obsah

Na cenu Mercury byl navržen i veterán David Bowie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rockový veterán David Bowie byl navržen na hudební cenu Mercury, která se uděluje za nejlepší britské nebo irské album roku. Bowieho album The Next day je podle bookmakerů favoritem – společně s AM sheffieldských rockerů Arctic Monkeys.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Bowie na pražském koncertu v roce 2004

Článek

Celkem 12 nominovaných umělců bude soutěžit o cenu v hodnotě 20 tisíc liber (611 tisíc korun). Šestašedesátiletý Bowie je nejstarším nominovaným v historii ceny. The Next Day, které je jeho 24. studiovým albem, přerušilo desetiletou odmlku, během níž nic nevydal. Desku nahrával potají s producentem Tonym Viscontim.

Bookmakeři tvrdí, že je největším favoritem na vítězství – spolu s rockovou kapelou Arctic Monkeys a jejím albem AM, které vyšlo v pondělí. Deska se stala hitem a již se jí v Británii prodalo 92 tisíc exemplářů.

Nominovaných 12 desek se vybíralo z celkem 220 alb. Cena bude předána 30. října při koncertu v sále Roundhouse v londýnském Camdenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám