Hlavní obsah

Pocta praotci rapu i jihoamerické a arabské kapely v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzim v Praze bude opět plný world music, hip-hopu a dalších klubových koncertů. Už 10. září se v Paláci Akropolis koná pocta Gilu Scott-Heronovi v podání prominentů amerických muzikantů. Čekají nás i africko-indiánští The Garifuna Collective, palestinská zpěvačka Yasmine Hamdan nebo maďarští Parno Graszt s Máriem Bihárim.

Foto: Rachot

Yasmine Hamdan.

Článek

The Garifuna Collective přivezou 2. října příjemnou exotiku svádějící k tanci za doprovodu bohatých perkusí a sborového zpěvu. Garifunové hrají styl podobný reggae, afro-beatu či sambě.

Jejich svébytná kultura prý vznikla tak, že jedna z otrokářských lodí kdysi ztroskotala v Karibiku, Afričané se zachránili a smísili s indiánskými domorodci. Jejich potomci teď žijí v Guatemale, Hondurasu a především v Belize, kde spojili místní rytmy s elektrickými kytarami a vytvořili punta-rock. UNESCO zařadilo v roce 2001 jejich kulturu na seznam nehmotného dědictví lidstva.

„Projekt Garifuna Collective je návratem k autentickým kořenům. Inicioval jej hudebník a producent Andy Palacio, který předčasně zemřel brzy poté, kdy jeho skupina získala Cenu veletrhu Womex,“ uvedli pořadatelé.

Foto: Rachot

The Garifuna Collective

Yasmine Hamdan (17. listopadu v Akropoli) samotným zpěvem připomene evropskému posluchači mnohé blízkovýchodní zpěvačky (Natacha Atlas, Yasmine Levy atd). Využívá i elektroniku, ale nejde o další typický projekt „mašinkářů“, na koncertech vystupuje s živými bubeníky a s živým kytaristou, takže nepůsobí chladně.

Původně byla součástí dua Soapkills a dnes je slavnou sólovou zpěvačkou. Palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soapkills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention. Yasmine se po rozpadu Soapkills usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem.

„Yasmine si vybrala hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů – od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt,“ uvedla agentura Rachot.

Praotec hip-hopu

Americký jazzový básník a hipster Gil Scott-Heron byl pro rapery tím, čím Jimi Hendrix pro kytaristy a Sun Ra pro free jazz. Jeho koncerty se staly hudebními svátky pro několik generací.

Improvizátor, skladatel, básník a politický aktivista již zemřel, ale jeho odkaz se projevuje v současné hudbě, např. Kanye West svou loňskou desku My Beautiful Dark Twisted Fantasy uzavřel nasamplovaným Scott-Heronovým hlasem.

Scott-Heronův spolupracovník Brian Jackson obnovil průkopnickou sestavu Midnight Band, v jejímž čele stál spolu se Scott-Heronem. S pečlivě vybranými spoluhráči i hosty natočil debutové album New Midnight Band, které vychází v září. V kapele hrají vedle Briana Jacksona (klávesy) Robert Gordon (basa), bubeník Mike Clark ze slavných Headhunters Herbieho Hancocka i hlavní iniciátor projektu DJ Kentyah Fraser. Roli MC má M1 z Dead Prez. Přijedou 10. září do Akropole.

Taneční párty Parno Graszt

Foto: Rachot

Parno Graszt

Pátého října se na stejném místě představí Parno Graszt a Mário Bihári s Bachtale apsa + dj Gadjo. Parno Graszt je multigenerační rodinná sestava z maďarského venkova. Dlouho hrála jen v Maďarsku, jejich první album pak produkoval virtuózní romský cimbalista Kalman Balogh.

Později se proslavila na velkých světových festivalech, zavítala i do Indie a loni absolvovala velké americké turné. Vedle kytar a akordeonu má Parno Graszt ve výbavě i mlékařské konve či „orální“, tedy zpívanou basu a jejich koncerty končí jako spontánní taneční párty.

Jednadvacátého září dorazí britský hudebník a producent Simon Green známý pod pseudonymem Bonobo. Patří mezi nejvýznamnější světové tvůrce elektronické hudby s novým albem The Notrh Borders.

Reklama

Výběr článků

Načítám