Hlavní obsah

Národní divadlo nabídne patnáct premiér

Právo, Radmila Hrdinová

Patnáct nových titulů připravily soubory pražského Národního divadla (ND) pro nadcházející 131. sezónu. „Věřím, že pozornost veřejnosti i médií, kterou upoutala srpnová krize ND, dokážeme v průběhu sezóny proměnit v zájem o nové premiéry i stávající repertoár, který čítá na sedmdesát inscenací,“ řekl na zahájení sezóny ředitel Jan Burian.

Foto: Petr Horník, Právo

Národní divadlo

Článek

První premiérou bude již 18. září nová opera Aleše Březiny Toufar v Divadle Kolowrat. V návaznosti na úspěšný titul Zítra se bude… připomene opět pohnuté okamžiky z české poválečné historie. Nový umělecký šéf opery ND Petr Kofroň doufá v postupné dramaturgické profilování obou, respektive tří operních scén a větší podíl domácích režisérů.

Na repertoáru se nově objeví Verdiho Simon Boccanegra, Wagnerův Tannhäuser, Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky i koncertní provedení Pucciniho Vlaštovky. Jevištní repertoár doplní koncerty České operní gala a Verdi gala.

Činohra nabídne osm premiér. „Prostřednictvím klasických textů se bude věnovat české současnosti nazírané pomocí témat, jež mají kořeny v minulosti,“ slibuje šéf souboru Michal Dočekal. Bude mezi nimi Šamberkovo Jedenácté přikázání, Tylův Strakonický dudák, Ze života hmyzu bratří Čapků, Molierův Tartuffe i Ostrovského Les. Vrcholem sezóny by měl být projekt nazvaný 1914, který v ND opět nastuduje americký režisér Robert Wilson.

Také balet čeká „česká sezóna“ ve smyslu špičkových domácích tvůrců. Prokofjevova Romea a Julii nastuduje šéf souboru Petr Zuska, Českou baletní symfonii II bude tvořit Martinů Polní mše Jiřího Kyliána, první část Dvořákova Stabat mater bude opět v Zuskově choreografii a původní balet Jana Jiráska v choreografii Viktora Konvalinky.

Třetí novinkou bude světová premiéra baletu Valmont v nastudování Libora Vaculíka. S řadou zajímavých inscenací i hostů přichází i Nová scéna.

Reklama

Výběr článků

Načítám