Hlavní obsah

Miley Cyrusová udělala z twerkingu fenomén

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební svět má nový fenomén. Předminulý víkend ho šokovala dvacetiletá americká zpěvačka Miley Cyrusová, která se při svém vystoupení na MTV Video Music Awards v New Yorku téměř svlékla, dotýkala se choulostivých partií svého těla, totéž dělala na pódiu zpěvákovi Robinu Thickemu a nakonec kroutila pozadím před jeho pánví tak, že to vyvolalo ostré protesty.

Foto: Profimedia.cz

Miley Cyrusová

Článek

Konzervativní organizace Parents Television Council (Televizní rada rodičů) byla vyloženě naštvaná.

„MTV již poněkolikáté sklidila úspěch za pořad, který je nasycen sexuálním obsahem, prezentovaným bývalými dětmi, a jehož adresáty jsou současné děti. Kromě toho nepravdivě informovala o tom, že program mohou zhlédnout děti od čtrnácti let. To není akceptovatelné,“ stojí v prohlášení, které vydala.

„MTV nabídla pořad, jenž byl pouze a výlučně určen dospělým divákům, přitom podvedla rodiče informací, že je určen pro děti.“

Prvek typický pro afroamerickou komunitu

Během následujících dnů se protesty a výkřiky o čemsi nevkusném uklidnily. Na jejich tvrdém základě ovšem vyrostl fenomén, který by mohl současnou pop music velmi ovlivnit. Fenomén twerkingu.

Miley Cyrusová použila pěnovou ruku, ale Robin Thicke použil dvacetiletou zpěvačku
Vanessa Blanchardová

Do centra pozornosti se dostal kus lidského těla. Po prsou, bradavkách a ženských intimních partiích, o nichž Lana Del Rey zpívá a Rihanna si s nimi povídá, se nad jejich pozice v žebříčku aktuálnosti prodralo pozadí. A to ne ledasjaké – vrtící se, přesněji řečeno... twerkující.

Miley Cyrusová, děvče na hranici dospělosti, jež bylo ještě před pár lety idolem dítek v teenagerských seriálech Walta Disneyho, to dokázala snadno. Pohybem, jemuž se v Americe říká „twerking“, se na pódiu otírala o Robina Thickeho. Nezapomenutelný okamžik spustil – kromě mnoha pobouřených reakcí – i lavinu zájmu. Twerking, tedy taneční prvek typický pro afroamerickou komunitu, se stal diskutovaným.

Slovo „twerk“ vzniklo spojením slov „twist“ (název rokenrollového tanečního stylu charakteristického kroucením pánve s pokrčenými koleny a vystrčeným pozadím) a „jerk“ (jedním z mnoha jeho významů je třást, přičemž „jerk off“ je slangový výraz pro mužskou masturbaci). Twerking tedy označuje taneční pohyb s nefalšovaným úmyslem sexuálně provokovat, dráždit či vábit.

Kořeny má v hiphopové kultuře amerického New Orleansu. První zmínka o něm padla v textu skladby DJ Jubileeho nazvané Do The Jubilee All, a to v roce 1993. Rok poté, co se v Nashvillu narodila Miley Cyrusová.

Foto: Reuters

Miley Cyrusová na pódiu MTV Video Music Awards při twerkingu s Robinem Thickem

Britští jazykovědci už existenci slova „twerking“ postřehli dávno. Jeho soustavné začleňování do každodenního života mladých lidí mu nedávno zabezpečilo, že bylo přidáno do Oxfordského slovníku moderní angličtiny.

„Ke konci minulého roku získalo tolik prostoru, že jsme si ho přidali na seznam nových slov, jež se vyplatí sledovat. Na jaře tohoto roku jsme už měli dostatek důkazů z relevantních zdrojů na to, abychom zvážili jeho přidání do slovníku,“ řekla pro britskou BBC Katherine Connor Martinová z redakce Oxfordského slovníku.

Zneužití feminismu?

Přestože to je možná právě Miley Cyrusová, díky které si slovo „twerking“ získá ve slovníku spisovné angličtiny stálé místo, je dost těch, které svým vystoupením naštvala. A naštvala je i tím, co způsobila na poli hudebním a společenském.

Zlé jazyky ji pomlouvají kvůli rasistickému využívání černé americké kultury a jejích autentických tanečních pohybů.

Byla osočena z ponižování černošek za plácání do nepřirozeně velkého ženského pozadí, k němuž při představení na MTV Video Music Awards došlo. Nandaly jí to ale i feministky, jež o její deklaraci sexuality hovoří jako o zneužívání feminismu.

Na její obranu se naopak vyjádřila Vanessa Blanchardová z Las Vegas Guardian Express, která napsala: „Neměla by být nazývána prostitutkou jen proto, že si tímto způsobem vynucuje pozornost. To, že je slavná a dělá takové věci, neznamená, že taková je. Miley Cyrusová použila pěnovou ruku, ale Robin Thicke použil dvacetiletou zpěvačku.“

Všechno vedlo k písni s Justinem

Pointa toho všeho na sebe nedala dlouho čekat. Několik dnů po svém vystoupení na MTV Video Music Awards vydala Miley Cyrusová duet s Justinem Bieberem.

Jmenuje se Twerk. Zpěvačka v něm zpívá: „Přišla jsem na párty, je čas twerkovat, přišla jsem na párty, jsem připravena.“ To je šoubyznys!

Reklama

Výběr článků

Načítám