Hlavní obsah

RECENZE: Skotové Franz Ferdinand se vrátili k původní jistotě

Právo, Jaroslav Špulák

Vizuálně jsou skotští rockeři Franz Ferdinand trochu starosvětští. Mají staromódní eleganci, vypadají, jako by právě přišli z padesátých let minulého století, kytary mají proklatě vysoko a chovají se slušně.

Foto: Domino

Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action

Článek

Hudebně se zhlédli v době nástupu rock’n’rollu v šedesátých letech, přičemž ho efektně přetáhli na začátek let osmdesátých, kdy tehdejší kapely do čitelné melodické linky pokládaly funky-diskotékový podklad. To je pro ně řadu let zcela charakteristické. Na svém aktuálním čtvrtém albu Right Thoughts, Right Words, Right Action zůstali své originální hudební tváři věrní. Nepřišli s ničím novým, nehnuli se z místa, kolem nich se však trochu změnily okolnosti.

Kdyby aktuální písničky prezentovali v roce 2004, v době vydání svého úspěšného debutového alba nazvaného prostě Franz Ferdinand, bylo by to pro tehdejší scénu osvěžující. Dnes je však podobně znějících kapel spousta, zvláště na britských ostrovech, a tak se Franz Ferdinand dostali do pozice spolehlivých herců, kteří svou roli zpravidla nezkazí.

Na poměrně krátkém albu opakovaně upozorňují na svou schopnost napsat a nahrát smysluplnou skladbu, která je okatě retro tak, jak to doba žádá. Není to ale nic převratného či šokujícího, navíc to někdy vypadá, jako by se skupina opakovala, případně lacino čerpala ze zdrojů jasně pozitivních.

Písnička Fresh Strawberries je jako od Beatles, Evil Eye jako od The Clash a veselá Bullet zase evokuje popové hity osmdesátých let.

Snadno se může stát, že si posluchač nové album skotské čtveřice přehraje, ocení je, ale za čtrnáct dnů mu z něho v hlavě nezůstane nic. Kapela totiž nepokračuje ve zvukové inovaci, kterou nabídla na předešlé desce Tonight: Franz Ferdinand z roku 2009. Spíše se vrátila k prvním dvěma albům, k jistotě.

Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action
Domino, 35:04

Celkové hodnocení 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám